foto: PaulPaladin / Alamy/ Vida Press
Pārdrošs solis — Kanādas provincē legalizētas smagās narkotikas
Ilustratīvs attēls
Pasaulē
2023. gada 1. februāris, 19:07

Pārdrošs solis — Kanādas provincē legalizētas smagās narkotikas

Jauns.lv

Četrus gadus pēc izklaidei paredzētās marihuānas legalizēšanas Kanāda spērusi vēl pārdrošāku soli — 31. janvārī Britu Kolumbijas provincē stājies spēkā likums, kas atļauj uzglabāt privātai lietošanai smagās narkotikas, vēsta “Bloomberg”.

Provinces teritorijā vairs nesodīs personas no 18 gadu vecuma, kuras pieķer ar smago narkotiku, tostarp heroīna, morfīna, fentanila, kokaīna, metamfetamīna, “ecstasy”, krājumiem, ja to ir mazāk par 2,5 gramiem. Pieķertajām personām, ja viņas vēlēsies, piedāvās sociālas programmas un ārstēšanu.

Narkotiku kontrabanda joprojām būs noziegums neatkarīgi no to daudzuma.

Britu Kolumbijas psihiskās veselības un atkarību ministre Dženifera Vaitsaida paziņoja, ka psihoaktīvo vielu lietošana ir veselības aprūpes, nevis kriminālatbildības jautājums. Jaunais likums ļaus cilvēkiem komfortablāk vērsties pēc palīdzības, jo narkotikas lietojošo cilvēku dekriminalizācija novērsīs bailes un kaunu, kas saistīts ar to lietošanu, un viņi jutīsies lielākā drošībā, lai vērstos pēc palīdzības.

Eksperiments, kas saistīts ar atkarību, psihisko problēmu ārstēšanu, kā arī pārdozēšanas novēršanu, ilgs trīs gadus.

Britu Kolumbija nav pirmā, kas legalizējusi smagās narkotikas. 2001. gadā to izdarīja Portugāle, bet 2020. gadā ASV Oregonas štats, kas atrodas netālu no Britu Kolumbijas.

Jāņem vērā, ka narkomānija provincē ir nopietna problēma, un nebūt ne visi šādu soli uztver ar prieku. Pērn no pārdozēšanas nomira vidēji 41,7 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem jeb vairāk nekā piecas reizes vairāk nekā 1996. gadā, salīdzinājumā ar ASV rādītāju 28,3 pārdozēšanas nāves gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.