foto: AP/Scanpix
FOTO: upi Balkānos pārņēmuši atkritumi, tur peld pat ledusskapji
Atkritumi, kas peld Drinas upē netālu no Višegradas, Bosnijā, 2023. gada 20. janvārī.
Pasaulē
2023. gada 22. janvāris, 07:30

FOTO: upi Balkānos pārņēmuši atkritumi, tur peld pat ledusskapji

Jauns.lv

Jauni dronu kadri parāda, kā atkritumi ir piepildījuši gleznaino Drinas upi Balkānos.

Speciālisti stāsta, ka kopā ar vispārējiem plastmasas atkritumiem ūdenī peld arī sadzīves priekšmeti, tostarp ledusskapji. 

Upē peld sarūsējušās mucas, sadzīves tehnika, dreifējošā koksne un citi atkritumi, ko upe "savāca" no tās pietekām. Atkritumi uzkrājušies aiz barjeras upē, atstājot plašu piesārņojuma paklāju, kas stiepjas visā ūdens platumā.

Vides aktīvisti saka, ka radītais aizsprostojums ir pārvērtis pilsētu par neoficiālu reģionālo atkritumu poligonu. Spēcīgs lietus un neparasti silts laiks pagājušajā nedēļā ir izraisījis daudzu upju un strautu pārplūdi Bosnijā, Serbijā un Melnkalnē, appludinot apkārtējās teritorijas un liekot daudziem cilvēkiem pamest savas mājas.

Atkritumu posts Balkānu gleznainajā Drinas upē

Jauni dronu kadri parāda, kā atkritumi ir piepildījuši gleznaino Drinas upi Balkānos. Speciālisti stāsta, ka kopā ar vispārējiem plastmasas atkritumiem ...

gallery icon

Šī nav pirmā reize, kad teritorija ir kļuvusi pilna ar atkritumiem, tāda pati situācija bija arī 2021. gadā, apdraudot vietējo ekosistēmu un cilvēku veselību.

Vides un dabas aizsardzības organizācijas "Udruženje građana Eko Centar Visegrad" prezidents Dejans Furtula sacīja: "Pēdējās dienās mums bija daudz nokrišņu un plūdu, kā arī milzīgs ūdens pieplūdums no [Drinas pietekām] Melnkalnē, kas tagad, par laimi, norimst. "Diemžēl milzīgā atkritumu pieplūde nav mitējusies," viņš piebilda.

Drinas upe, kurai ir intensīvi zaļa krāsa kaļķakmens reljefa dēļ, tek 346 km no Melnkalnes ziemeļrietumu kalniem caur Serbiju un Bosniju un Hercegovinu. 

Tiek lēsts, ka pēdējo dienu laikā aiz barjeras ir savākti aptuveni 10 000 kubikmetru atkritumu. Tikpat daudz pēdējos gados tika izvilkts no šīs upes apgabala.