foto: REUTERS/SCANPIX
Francijas pilsētas mēre jautājusi Madonnai, vai var aizņemties no viņas gleznu
Dziedātāja Madonna apmeklē 30. ikgadējo GLAAD balvu pasniegšanas ceremoniju Ņujorkā, Ņujorkā, ASV, 2019. gada 4. maijā.
Pasaulē
2023. gada 19. janvāris, 13:42

Francijas pilsētas mēre jautājusi Madonnai, vai var aizņemties no viņas gleznu

Jauns.lv

Francijas pilsētas Amjēnas mēre jautājusi popzvaigznei Madonnai, vai pilsēta var aizņemties gleznu, kas iepriekš tika uzskatīta par iznīcinātu.

Žeroma-Martina Langluā mākslas darbs "Diāna un Endimions" tika pabeigta 1822. gadā, bet Pirmā pasaules kara laikā glezna pazuda bez vēsts. 

Francijas pilsētas mēre Bridžita Furē uzskata, ka tā pieder slavenajai ASV popzvaigznei Madonnai.  Viņa sacīja, ka mākslas darbu izstādīšana palīdzētu pilsētai kļūt par 2028. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.

foto: Sunny Celeste/imageBROKER/Shutterstock/ Vida Press
"Diāna un Endimions" ir Žeroma-Martina Langluā glezna. Gleznā attēlota romiešu dieviete Diāna, viena no divpadsmit Olimpa dieviem un dievietēm, iemīlējusies Endimionā, mūžīgā skaistuma simbolā, vēsturiskā, digitāli atjaunotā 19. gadsimta oriģināla reprodukcija.

"Diānu un Endimionu" Francijas karalis Luijs XVIII pasūtīja istabai Versaļas pilī, un valsts to nopirka 1873. gadā. Furē kundze sacīja, ka gleznu, visticamāk, pirms kara sākuma Parīzes Luvra aizdeva Amjēnas muzejam. Franču laikraksts "Le Figaro" ziņoja, ka gleznu - vai tādu, kas bija gandrīz identiska - 1989. gadā Ņujorkas izsolē par 1 miljonu sterliņu mārciņu (1,3 miljonu ASV dolāru jeb 1,1 miljons eiro) iegādājās neviens cits kā pati Madonna. 

"Es vēlētos, lai šajā gadījumā jūs varētu mums aizdot savu gleznu, lai vietējie iedzīvotāji varētu no jauna atklāt šo darbu un izbaudīt to," sociālajā tīklā "Facebook" ievietotajā video sacīja Furē.

Viņa piebilda, ka nekas neliecina, ka tas būtu iegūts nelikumīgi. Madonna tikko ir paziņojusi par pasaules turneju, kas ietvers uzstāšanos Parīzē, kas ir mazāk nekā divu stundu brauciena attālumā no Amjēnas.