foto: AFP/Scanpix
Kopš 2000. gada bojā gājuši gandrīz 350 cilvēku. Kāpēc Nepāla ir viena no bīstamākajām vietām, kur lidot
Lidsabiedrības "Yeti Airlines" lidmašīna ATR 72 bija ceļā no Katmandu uz Pokharu, kad neilgi pirms nosēšanās avarēja
Pasaulē
2023. gada 16. janvāris, 13:35

Kopš 2000. gada bojā gājuši gandrīz 350 cilvēku. Kāpēc Nepāla ir viena no bīstamākajām vietām, kur lidot

Jauns.lv

Simtiem neatliekamās palīdzības darbinieku pirmdien atsāka meklēšanas un glābšanas darbus Nepālā, kur neilgi pirms plānotās nolaišanās avarēja lidmašīna ar 72 cilvēkiem. Traģiskais negadījums kārtējo reizi vērš uzmanību uz gaisa satiksmes bīstamību valstī, ko bieži dēvē par vienu no riskantākajām vietām, kur lidot.

Zināms, ka vismaz 68 no 72 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem gājuši bojā netālu no Pokharas pilsētas svētdien notikušajā "Yeti Airlines" lidmašīnas avārijā. Vēl četri ir pazuduši bez vēsts, bet Kaski rajona policijas galvenais uzraugs pirmdien sacīja, ka iespēja atrast izdzīvojušos ir "ārkārtīgi zema". Glābēji izmanto celtni, lai izvilktu līķus no aizas.

"Yeti Airlines" lidmašīnas katastrofa ir lielākā gaisa satiksmes katastrofa Nepālā pēdējo 30 gadu laikā. Tā ir arī trešā traģiskākā aviokatastrofa Nepālas vēsturē, liecina Aviācijas drošības tīkla dati.

Aviokompānijas "Yeti Airlines" lidaparāts bija gandrīz noslēdzis savu īso lidojumu no galvaspilsētas Katmandu uz Pokharu, kad tas zaudēja kontaktu ar vadības torni. Saskaņā ar valsts civilās aviācijas pārvaldes sniegto informāciju lidmašīnā atradās aptuveni 15 ārvalstu pilsoņi - 53 Nepālas pilsoņi, pieci Indijas, četri Krievijas un divi Dienvidkorejas pilsoņi, kā arī pa vienam Īrijas, Austrālijas, Argentīnas un Francijas pilsonim.

Pokhara, pilsēta pie ezera, ir populārs tūristu galamērķis un vārti uz Himalajiem. Pilsētā atrodams arī sākumpunkts slavenajam "Annapurna Circuit" pārgājienu maršrutam, kas 2019. gadā apgabalam piesaistīja vairāk nekā 181 000 ārzemnieku.

Valdības komiteja ar Francijas varasiestāžu palīdzību pašlaik izmeklē avārijas iemeslus. Zināms, ka "Yeti Airlines" lidmašīnu ražojusi kompānija "ATR", kuras galvenā mītne atrodas Francijā.

Lidmašīnas melnā kaste, kurā tiek ierakstīti lidojuma dati, pirmdien tika atgūta un tiks nodota Civilās aviācijas pārvaldei, paziņojušas amatpersonas.

"Mežonīga topogrāfija"

Kā norāda eksperti, Nepālas reputāciju kā aviācijai bīstamu valsti vairo dažādi faktori, tostarp slikti laikapstākļi, slikta redzamība un kalnainais reljefs.

Saskaņā ar Nepālas Civilās aviācijas pārvaldes 2019. gada drošības ziņojumu, Nepālas "mežonīgā topogrāfija" ir daļa no "milzīgā izaicinājuma", ar ko saskaras piloti.

"Turkish Airlines" lidmašīnas avārija Nepālas lidostā

Reiss no Stambulas Turcijā uz Katmandu Nepālā ar pamatīgu pārbīli beidzās 238 pasažieriem. Piezemējoties uz slidenā skrejceļa, pilots nenovaldīja lidmašīnu ...

gallery icon

Nepālā, kurā dzīvo 29 miljoni cilvēku, atrodas astoņi no 14 pasaules augstākajiem kalniem, tostarp Everests. Valsts skaistās un kalnainās ainavas padara to par iecienītu tūristu galamērķi pārgājieniem.

Tomēr šādā reljefā var būt grūti orientēties no gaisa, it īpaši sliktos laikapstākļos, un situāciju pasliktina nepieciešamība izmantot mazus lidaparātus, lai piekļūtu attālākajām un kalnainākajām valsts daļām. Lidmašīnām ar 19 vai mazāk sēdvietām šo izaicinājumu dēļ ir lielāka iespēja ciest negadījumos, teikts Civilās aviācijas pārvaldes ziņojumā.

Nepālā no skrejceļa noskrējušais "Malindo Air" boings 737-900

Ceturtdienas vakarā Nepālas galvaspilsētā Katmandu Tribvuvanas starptautiskajā lidostā Malaizijas aviokompānijas "Malindo Air" boings 737-900 neiekļāvās skrejceļa garumā un apstājās zālājā. ...

gallery icon

Katmandu ir Nepālas galvenais tranzīta mezgls, no kurienes izlido daudzi no šiem mazo lidmašīnu reisiem. Lidosta Luklas pilsētā Nepālas ziemeļaustrumos bieži tiek dēvēta par pasaulē bīstamāko lidostu. Lidostas skrejceļš, kas pazīstams kā vārti uz Everestu, atrodas klints nogāzē starp kalniem, un tas beidzas, teju iekrītot bezdibenī.

Gadiem ejot, lidostā ir notikušas vairākas nāvējošas avārijas, tostarp 2008. un 2019. gadā.

Lidojumu risku palielina arī novecojušās lidmašīnas.

Vairākas smagas katastrofas dažu gadu laikā

2022. gada maijā aviokompānijas "Tara Air" lidmašīna, kas izlidoja no Pokharas, ietriecās kalnā, bojā ejot 22 cilvēkiem.

2018. gada sākumā aviokompānijas "US-Bangla Airlines" lidmašīna, kas mēroja ceļu no Bangladešas galvaspilsētas Dakas uz Katmandu, nosēšanās laikā avarēja un aizdegās. Bojā gāja 51 no 71 cilvēka lidmašīnā.

Savukārt 2016. gadā avarēja "Tara Air" lidmašīna, lidojot pa to pašu maršrutu, kurā devās arī pagājušajā svētdienā avarējusī lidmašīna. Toreiz incidentā tika iesaistīta vien nesen iegādāta "Twin Otter" lidmašīnas, turklāt laikapstākļi bijuši lidojumam labvēlīgi.

Nāvējošākā no aviokatastrofām Nepālā notika 1992. gadā, kad netālu no Katmandu avarēja "Pakistan International Airlines" lidmašīna ar 167 cilvēkiem uz klāja. Visi gāja bojā.

Kopš 2000. gada lidmašīnu vai helikopteru avārijās Nepālā gājuši bojā gandrīz 350 cilvēki.