foto: AP/Scanpix
Eksperts skaidro, kāpēc krievu okupanti tik spītīgi cenšas ieņemt Soledaru un Bahmutu
Ukraiņu karavīrs rāda uz dūmiem, kas paceļas frontes līnijā pie Soledaras.
Pasaulē
2023. gada 12. janvāris, 10:27

Eksperts skaidro, kāpēc krievu okupanti tik spītīgi cenšas ieņemt Soledaru un Bahmutu

Jauns.lv

Okupanti Bahmutas rajonam tuvojās jau vasarā, pēc tam, kad bija sagrābuši gandrīz visu Luhanskas apgabala teritoriju, taču šīs pilsētas frontālo uzbrukumu mēģinājumi cieta neveiksmi, jo Ukrainas aizsardzība tur ir ļoti labi nostiprinājusies. Tāpēc pretinieks nolēma mēģināt to ielenkt no ziemeļiem un dienvidiem, lai pārgrieztu apgādes ceļus, norāda saka militārais eksperts, pulkvedis Romāns Svitans.

Dienvidos krievi pārvietojas no Kurdiumivkas un Kliščijivkas rajona - domājams, lai izietu trasē no Bahmutas uz Kostjantiņivku. Bet tur okupanti atdūrās pret Ukrainas aizsardzību. Paralēli ienaidnieku spēki vairākus mēnešus mēģināja izlauzties uz ziemeļiem - starp Bahmutu un Soledaru gar ceļu, kas no Debaļceves ved uz Slovjansku. Taču pastāvīgi tika pakļauti mūsu Bahmutas un Soledaras grupējumu flanga uzbrukumiem. Janvāra sākumā pretinieks sāka intensīvi lauzties uz pašu Soledaru, lai izietu šajā autoceļā (M-03) un ielenktu Bahmutu no ziemeļiem.

Ar tā dēvētā "pamiera" izkārtni Krievijas iebrucēji pēc tradīcijas sākuši karaspēka pārgrupēšanu. Protams, ka Ukraina nav uzpirkusies uz Kremļa "viltībām". Taču daļu Bahmutas vagneriešu tomēr spēja pārsviest uz to vienību pastiprināšanu, kas uzbruka Soledarai.

"Viņu vietā Bahmutas rajonā ienāca Krievijas Gaisa desanta vienības. Un visa Prigožina armija tagad pievērsusies Soledarai. Turklāt vispirms viņi ar atlikušajiem "ieslodzītajiem" veica uzbrukumus mūsu nocietinātajam rajonam, sagrāba Bahmutski un jau 8. janvārī ieņēma daļu Soledaras. Kamēr mūsu daļas pārformējās, pievilka rezerves un tos apturēja, vagnerieši nonāca līdz sāls raktuvei Nr. 1-3, tas ir praktiski centrs," saka militārais eksperts, pulkvedis Romāns Svitans.

Krievu okupantus vispirms izdevies atvirzīt līdz Soledaras robežai, precizēja sarunu biedrs. Taču 9. janvāra viņi iemeta kaujā savas galvenās daļas - profesionālus triecienniekus no privātās militārās kompānijas.

"Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina otrdien izplatītā informācija par it kā visas Soledaras sagrābšanu neatbilst patiesībai. Taču situācija pilsētā saglabājas kritiska – individuālas mājas un ielas katru dienu maina īpašniekus.

Ienaidnieks cenšas uzbrukt mūsu pozīcijām no trim pusēm – no austrumiem, no dienvidiem un no ziemeļiem. Turklāt viņi jau ir pārņēmuši uguns kontrolē dažus „T0513” ceļa posmus, kas savieno Bahmutu un Seversku. Tas sarežģī apgādi mūsu vienībām Soledarā.

Taču apgabala ģeogrāfiskās īpatnības mums spēlē par labu – tās pozīcijas, kuras šobrīd pilsētā ieņem Ukrainas bruņotie spēki, ir augstākas par to daļu, ko ieņēma vagnerieši. Pateicoties augstuma atšķirībai, mēs spēsim efektīvāk veikt triecienus pa ienaidniekiem.

Uz Soledaras - Bahmutas apgabalu noturēšanu jau nosūtītas Ukrainas bruņoto spēku papildu vienības. Taču pastāv risks, ka iebrucēji spēs ieņemt visu pilsētu vai drīzāk tās drupas.

"Okupanti Soledaru šobrīd apšauda ar visu, kas viņiem ir, pilsētu vienkārši izlīdzina ar zemi. Tā strādā Krievijas armija: iznīcina visas garnizona ēkas un izspiež Ukrainas karaspēku. Pēdējā gada laikā es neesmu redzējis tādu spiedienu un tādu karaspēka koncentrāciju vienā punktā. Pat Severodoneckas uzbrukuma laikā," sacīja Svitans.

Ir skaidrs, ka taktiskā ziņā Soledara ir nepieciešama, lai iebrucēji varētu izlauzties uz Bahmutu. Un Bahmutas sagrābšana pavērtu viņiem iespēju virzīties tālāk Doneckas apgabalā, jo īpaši - Slovjanskas un Kostjantiņivkas virzienā.

"Bahmuta ir stūrakmens tālākai Doneckas apgabala okupācijai. Tie konkrēti ir Časovjara, Družkovka, Kostjantiņivka, Kramatorska, Slovjanska. Bet tas viņiem joprojām ir nereāls uzdevums. Galu galā Bahmutu viņiem nav izdevies ieņemt jau sešus mēnešus,” uzskata Svitans.