foto: AFP/Scanpix
Haoss, demolēšana un kautiņi Brazīlijā. Kas cilvēkus noveda pie svētdienas neprāta?
Bolsonaru atbalstītāju sarīkotie nemieri Brazīlijā
Pasaulē
2023. gada 9. janvāris, 12:35

Haoss, demolēšana un kautiņi Brazīlijā. Kas cilvēkus noveda pie svētdienas neprāta?

Jauns.lv

Tūkstošiem Brazīlijas bijušā prezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāju svētdien galvaspilsētā iebruka valsts parlamenta un Augstākās tiesas ēkā, kā arī prezidenta pilī. Policijai pret protestētājiem nācās pielietot asaru gāzi un ūdenslielgabalus, aizturēti vismaz 170 cilvēku.

Ģērbušies Brazīlijas karoga spilgti dzeltenās un zaļās krāsas kreklos, protestētāji izdemolēja ēkas, kurās atrodas valsts galvenās demokrātiskās institūcijas. Kāpēc tas noticis? Skaidro BBC.

Eksprezidenta Bolsonaru atbalstītāji Brazīlijā sākuši nemierus

Iepriekšējā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru atbalstītāji svētdien izlauzās caur policijas barikādēm un iebruka Nacionālā kongresa ēkā, protestējot pret kreisā eksprezidenta ...

gallery icon

Brazīlijā pirms diviem mēnešiem notika spraigas prezidenta vēlēšanas

Brazīlijas prezidenta vēlēšanās 2022. gada oktobrī sacentās galēji labējais līdzšinējais prezidents Žairs Bolsonaru un viņa kreisā spārna sāncensis Luiss Inasiu Lula da Silva, plašāk pazīstams kā Lula.

Pēc skarbas priekšvēlēšanu kampaņas Lula, kurš jau ieņēmis Brazīlijas prezidentas amatu no 2003. gada janvāra līdz 2010. gada decembrim, 30. oktobra otrajā kārtā ar nelielu pārsvaru pārspēja Bolsonaru.

Lula komentējis protestus Brazīlijā, saucot tos par bezprecedenta gadījumu un nodēvējot protestētājus par "fanātiskiem fašistiem".

Viņš arī apsūdzējis Bolsonaru par nemiernieku kūdīšanu ar sociālo mediju starpniecību. "Ikviens zina, ka ir dažādas eksprezidenta runas, kas uz to mudinājušas," viņš sacīja.

Brazīlija ir dziļi sašķelta valsts

Kā norāda BBC, Brazīlija ir dziļi sašķelta valsts, un tās Kongresa izpostīšana ir dramatiska zīme tam, cik tālu daži brazīlieši ir gatavi iet, lai uzbruktu demokrātiskajām institūcijām, kuras, viņuprāt, vairs nedarbojas viņu interesēs.

Tas attiecas ne tikai uz kreiso naidu pret labējiem, bet arī uz tiem, kuri atsakās pieņemt demokrātisku vēlēšanu rezultātu, ja tas ir pretrunā ar viņu gribu, izgāžot savas dusmas uz Brazīlijas demokrātijas simboliem.

Daudzi no protestētājiem ir Lulas pretinieki, kuri izplatījuši par jaunievēlēto prezidentu nepatiesu informāciju un tādējādi piešķīluši uguni procesam, kas noveda pie svētdienas haosa.

Bolsonaru atbalstītāji atsakās pieņemt viņa sakāvi

Daudzi Žaira Bolsonaru atbalstītāji uzskatīja eksprezidentu par "glābēju", kurš, pēc viņu vārdiem, aizstāvēja sev dārgās vērtības - "Dievu, tēvzemi, ģimeni".

Viņi cerēja uz Bolsonaru kā cilvēku, kurš uzvarēs Lulu, kuru viņi uzskata par draudu šīm vērtībām, ticot nepatiesām baumām, ka kreisais kandidāts pēc ievēlēšanas slēgs baznīcas.

Šie vēlētāji bija pārliecināti, ka Lula zaudēs, un viņi nespēja klusībā pieņemt viņa uzvaru.

Lula pārcēlies uz prezidenta pili

Pēc inaugurācijas, kas notika 1. janvārī, Lula pārcēlās uz prezidenta pili, un tas Bolsonaru atbalstītājos uzdzina dusmas. Nekārtības galvaspilsētā Brazīlijā sākušās vien nedēļu pēc Lulas zvēresta nodošanas.

Tikmēr Bolsonaru, kurš atteicies atzīt savu sakāvi, inaugurācijas ceremoniju neapmeklēja, tā vietā aizlidojot uz ASV. Tas tikai pastiprināja to cilvēku dusmas, kuri bija likuši visas cerības uz Bolsonaru.

Redzēt to, kā Lula stājas amatā un ievācas prezidenta pilī, bija pārāk smagi tiem, kuri viņu uzskata par "komunistisku draudu Brazīlijai".

Viļoties militārpersonās, kuras pēc daudzkārtējiem lūgumiem noraidīja protestētāju lūgumus atturēt Lulu no prezidenta amata ieņemšanas, viņi nolēma ņemt "lietas savās rokās" un iebrukt iestādēs, kas, viņuprāt, ne tikai nepārstāv tautu, bet ir arī tiešs drauds visam, kas viņiem ir dārgs.

Ekstrēmisms un dezinformācija ir sākuši savu dzīvi

Lielā mērā sabiedrības dusmas, kas izpaudās svētdien, ir veicinājuši arī Žaira Bolsonaru apgalvojumi, ka Brazīlijas vēlēšanu sistēma ir apšaubāma.

Gatavojoties vēlēšanām, viņš vairākkārt apgalvoja, ka Brazīlijas elektroniskā balsošanas sistēma ir pārāk neaizsargāta pret iespējamu krāpšanos. Par vēlēšanām atbildīgās iestādes gan šos apgalvojumus ir noraidījušas.

Tomēr daudzi brazīlieši joprojām maldīgi uzskata, ka vēlēšanas bija "nozagtas", lai gan tiesa noraidījusi Bolsonaru partijas iesniegto prasību pārskatīt vēlēšanu rezultātus.

Pēc nemieriem Bolsonaru sociālajā vietnē "Twitter" noraidījis Lulas apsūdzības, ka viņš ar vairākām runām ir veicinājis nemierus Brazīlijā.

Bolsonaru svētdien pauda, ka "izlaupīšanas un iebrukumi sabiedriskajās ēkās, kā tas notika šodien", ir ārpus likuma.

Kā zināms, Brazīlijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 30.oktobrī ar nelielu pārsvaru uzvarēja kreisais politiķis Lula, sakaujot galēji labējo Bolsonaru. Lula saņēma 50,9% balsu, bet Bolsonaru - 49,1%.