Ko dara un kā strādā mūsdienu princeses
Lai gan Dīnas Abdulazizas izskats nav raksturīgs musulmaņu sievietei, neko lieku viņa tomēr neatļaujas!
Pasaulē
2015. gada 18. aprīlis, 07:08

Ko dara un kā strādā mūsdienu princeses

Jauns.lv

Uzskati par to, ko drīkst un nedrīkst darīt princese, gadu gaitā ir kardināli mainījušies: mūsdienās šā titula īpašnieces nesēž pilīs bezdarbībā, bet kļūst par īstām stila ikonām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pati stilīgākā musulmaniete

Saūda Arābijas princese Dīna Abdulaziza al Saūda

Dīna Abdulaziza al Saūda (40) pasaulē labāk pazīstama kā īsta modes noteicēja, ne Saūda Arābijas augstdzimusi princese! Viņa ilgus laiku rakstīja savu modes sleju interneta portālam Style.com, bet jau deviņus gadus ir pati sava modes preču veikala „D’NA” īpašniece. Turklāt Dīnas veikalā var iekļūt tikai tie, kas saņēmuši personīgu uzaicinājumu no īpašnieces! Savam veikalam princese izvēlas tikai tādus tērpus, kādi atbilst musulmaņu sieviešu ieskatiem un kultūrai. Dīna savulaik sadarbojās ar zīmolu „Diane Von Furstenberg”. Kleitām, ko princese pārdeva savā veikalā, īpaši pēc viņas lūguma tika pagarināts to garums.

Lai gan Dīnu Abdulazizu nevar nosaukt par tipisku muslimu, nekā aizliegta viņas ikdienas stilā nav. Princese nēsā žaketes bez dziļiem izgriezumiem, garās bikses, klasiskus apavus un tikai retumis atļaujas kādu tērpu ar atkailinātu plecu daļu vai izvēlas blūzi ar nelielu dekoltē. Šī austrumzemju skaistule ir regulāra modes skatu apmeklētāja, tāpēc nav brīnums, ka viņas draugu lokā ir daudz dizaineru. Populārais franču apavu dizainers Kristians Labutēns princeses vārdā (Deena) pat nosaucis vienu no savā kolekcijā esošajiem apavu pāriem.

Dīna Abdulaziza jau no agras bērnības interesējusies par modi, lasījusi modes žurnālu „Vogue” un studējusi kā rietumu, tā austrumu kultūru. „Sākotnēji es vēlējos kļūt par modes redaktori, taču manā reģionā tolaik tāds amats neeksistēja,” norāda princese. „Kas ir mode un modes tirgus es sapratu pēc daudziem pētījumiem un ceļojumiem. Kamēr dzīvoju Rijādā, es nevarēju atrast modes preču veikalus, kas ne tikai darinātu tādus tērpus, kādus vēlētos nēsāt, bet kam arī būtu iedvesmojošs telpu interjers. Tāpēc es 2006. gadā kopā ar bērnības draugu nolēmu nodibināt pati savu modes preču veikalu „D’NA”.”

Lai gan daudzi varētu nesaprast šādu musulmaņu sievietes aizraušanos, Dīna apgalvo, ka musulmaņu sabiedrība nemaz tik ļoti neatšķiras no pārējās – mūsdienīgas islama sekotājas, pēc viņas vārdiem, ir ļoti modīgas sievietes. „Pēdējās desmitgades laikā Vidējo Austrumu sievietes kļuvušas ļoti izglītotas modes jomā un labi orientējas jaunākajās tendencēs. Tā rezultātā luksusa preču zīmoli šodien rada tērpus īpaši Vidējo Austrumu tirgum.”

„Saūda Arābijas sievietes ir pasaules pilsones: arī viņas daudz ceļo un lasa, tāpat kā sievietes Ņujorkā vai Londonā. Viņas dzīvo pilnvērtīgu dzīvi kopā ar ģimenēm, veido karjeru. Viņas apmeklē „D’NA”, jo te var atrast izmeklētus apģērbus un tajā pat laikā būt pārliecinātas, ka nejauši nesastaps vēl kādu tādā pašā apģērbā tērpu sievieti. Daudzām manām klientēm piemīt īpaša stila izjūta, tāpēc, kad pasūtu tērpus katrai jaunai sezonai, vienmēr prātā paturu ikvienu no viņām. Es pavadu daudz laika ar dizaineriem, piekoriģējot tērpus no viņu kolekcijām, lai tie būtu atbilstoši manai klientei. Rezultātā mums ir tādas slavenu dizaineru preces, kādas nav atrodamas nekur citur pasaulē.”

Par Dīnas privāto dzīvi ir zināms maz: aptuveni pirms 20 gadiem viņa apprecējās ar princi Abdulazizu bin Naseru bin Abdulazizu al Saūdu. Dīna ir pasaulē laidusi trīs bērnus – meitu un dvīņu puikas. Ilgu laiku ģimene dzīvoja Ņujorkā, bet tad pārcēlās uz Rijādu, kur atrodas karaļa Salmana bin Abdulaziza al Saūda rezidence. Starp citu, savai kāzu dienai Dīna bija izvēlējusies tunisiešu dizainera Azedina Alaijas tērpu, kuru dēvē par modes skulptoru un stila tendenču karali.

Kad Dīnai vaicā, kā viņai izdodas tik labi savienot ģimenes dzīvi ar karjeru, princese ar lepnumu norāda, ka viņai ir neizsakāmi paveicies ar atbalstošu ģimeni: „Es cenšos būt organizēta un izmantot savu laiku saprātīgi.”

2010. gadā karaļnamu satricināja šokējoši notikumi. Saūda Arābijas princim piesprieda mūža ieslodzījumu par sava kalpa noslepkavošanu kādā no Londonas viesnīcām. Kopš tā laika par Dīnas privāto dzīvi nekas vairs nav publiski zināms...

Modes namu „Armani” un „Dior” stažiere

Taizemes princese Sirivannavari Nariratana

Sirivannavari Nariratana (dzimusi Busjanambedzra Mahidola) janvārī nosvinējusi savu 28. dzimšanas dienu, bet princeses tituls viņai ir 10 gadus. 2005. gadā viņai to piešķīra vectēvs – karalis Phumipons Aduljadets vai Rama IX. Jāatzīmē, ka Sirivannavari senči pie varas Taizemē nākuši jau tālajā 1782. gadā.

Jaunās princeses bērnība ir diezgan sarežģīta un samudžināta: viņas mamma Juvadhida Polprasertha nekad nav bijusi precējusies ar meitas tēvu Mahu Vačralongkornu. Taču neraugoties uz to, pārim ir pieci kopīgi bērni. Sirivannavari ir vienīgā viņu meita.

1996. gadā Juvadhida aizbēga no sava civilvīra, aizvedot bērnus uz Angliju. Šāds solis pavisam nepatika Maham – viņš to uztvēra kā valstisku krāpšanu. Pēc kāda laika viņam izdevās panākt meitas atgriešanu dzimtenē, bet Juvadhidai un dēliem tika liegti karaliskie tituli.

Sirivannavari saņēmusi tādu pat izglītību kā bērni no parastās tautas: sākotnēji viņa mācījās skolā Čitraladā, bet pēc tam iestājās Čulalongkornas universitātes mākslas fakultātē, ko pabeidza 2009. gadā.

Tā vien šķiet, ka modes mīlestība princesei ir iedzimta. Iespējams viņa to „saņēmusi pūrā” no vecmāmiņas, kura jaunībā dzīvojusi Parīzē. Arī Sirivannavari ir ar ko palepoties: 2009. gadā viņa ierindota 20 pasaulē sasistāko karaļnamu pārstāvju skaitā. Viņu dēvē par vienu no stilīgākajām princesēm pasaulē.

Sirivannavari piemīt ne tikai teicama gaume apģērba izvēlē, viņa arī pati strādā kā dizainere. Lai ieņemtu šo amatu princese ir studējusi tekstila dizainu Japānā un stažējusies tādos modes namos kā „Armani” un „Dior”. Pateicoties apgūtajām iemaņām un zināšanām, Sirivannavari spēja panākt, ka viņas tērpu kolekcijas pārdod tādās modes mekās kā Parīze, Milāna un Ņujorka. Princeses profesionālā darbība modes industrijā aizsākās 2005. gadā. Toreiz viņa debitēja Bangkokas modes nedēļā ar savu apģērbu kolekciju „Viva Victorian”.

2007. gadā viņai bija tas gods prezentēts savu kolekciju „Presence of the Past” Parīzē. Radot šo kolekciju, princese bija iedvesmojusies no savas vecmāmiņas un taizemiešu nacionālā tērpa.

Mode – tas vēl nav viss, ar ko aizraujas Sirivannavari. 2005. gadā viņa pārstāvēja Taizemes badmintona komandu Dienvidaustrumu Āzijas spēlēs, bet šobrīd aktīvi aizraujas ar jāšanas sportu. Neseno Āzijas spēļu laikā viņa īpaši uzsvēra, lai organizatori pret viņu attiektos kā pret pārējiem dalībniekiem. „Ja viņi pret mani izturētos kā pret princesi, mans zirgs atrastos citā stallī ar skaistām dekorācijām. Taču visam ir jābūt vienādam.”

Taizemiešu princese sapņo, ka reiz varētu piedalīties arī Olimpiskajās spēlēs, tomēr izturas pret šo vēlmi ar vēsu prātu. „Šodiena ir šodien, ber rītdiena būs rīt. Vēlos doties uz priekšu soli pa solim, cītīgi strādāt, un, ja Dievs man atļaus, piedalīties Olimpiskajās spēlēs, kāpēc gan ne?” – norāda princese.

Jaunā modes dāma

Grieķijas princese Marija Olimpija

Grieķu princese Marija Olipmija ir dzimusi Ņujorkā. Jaunietei ir tikai 18 gadu, bet par viņu jau runāts daudz. Marija Olimpija ir grieķu princeses Marija Šantalas un Prinča Pavlosa vecākā meita. Viņas vecāki apprecējās 1995. gadā, bet pēc gada jūlijā pasaulē nāca Marija Olimpija. 1998. gada ģimenē piedzima otrais bērns – princis Konstantīns Aleksioss, bet pēc tam princis Ahilejs Andreass un princis Odisejs Kimons. Jaunākā atvase, princis Aristīds Stavross, pasaulē nāca 2008. gadā.

Marijas Olimpijas popularitāte modes pasaulē aug jo dienas. Meitene studē mākslas koledžā, kur mācās dramaturģiju, mākslas vēsturi, grafisko dizainu un fotogrāfiju. Viņa atzīst, ka cieš no disleksijas, tāpēc viņai vairāk piemīt radošā domāšana, ne akadēmiskā.

„Pērn es stažējos „Dior” apģērbu departamentā,” intervijā britu izdevumam „Tatler” norāda Marija Olimpija. „Es palīdzēju ar pielaikošanu un ģērbu modeles. Tas bija jautri, es daudz ko iemācījos. Vēlētos turpmāko karjeru veidot modes un fotomākslas virzienā.” Marija pozējusi arī žurnāla „Tatler” vāka fotogrāfijai. „Es dievinu Izabellu Maranu, esmu kā bez prāta „Givenchy” svīteru dēļ, lai gan man pašai nav neviena,” ar smaidu atzinusi princese. Marija Olimpija jau ne reizi vien manīta prestižu modes skatu pirmajās rindās. Diānas fon Furstenbergas skatē viņa iepazinās ar māsām Hiltonēm, „Valentino” skates laikā sēdēja līdzās aktrisei Emmai Vatsonei, bet „Oskara’ balvu ceremonijas „afterparty” ballītē līksmoja kopā ar aktrisi Sofiju Vergaru.

Marija Olimpija pozējusi arī tādiem žurnāliem kā „Vanity Fair” un „W”. Viņa ir gaidīta viešņa daudzos smalkos pasākumos un jau iemantojusi sabiedrības dāmas statusu.

Neraugoties uz panākumiem savos jaunajos gados, princese ar prieku un gandarījumu stāsta par savu ģimeni: mammu viņa dēvē par perfekcionisti, kura paspēj absolūti visu! „Apbrīnojami, bet tajā pat laikā viņa rūpējas arī par mums pieciem,” jūsmo Marija Olimpija. „Turklāt viņa cep ļoti gardus pīrāgus.”

Mode šai ģimenei nav nekas jauns. Izrādās, ka Marijas Šantalas tēvs savulaik strādājis ar pašu Endiju Vorholu. Savukārt Marijas Šantalas mamma aizvien darbojas kā bērnu apģērbu zīmola „Marie-Chantal” dibinātāja un kreatīvā direktore.

Turklāt viņa pati personīgi dizainējusi „puķu meiteņu” kurpes modes žurnāla „Vogue” redaktores Annas Vintūras dēla kāzām.

Šobrīd karaliskā ģimene dzīvo Londonā, bet vasaras brīvdienas Marijai Olimpijai patīk pavadīt citās pilsētās un valstīs. To skaitā arī Grieķijā – viņa dievina savu senču dzimteni un nožēlo, ka neprot grieķu valodu.

Modes nama „Gucci” reklāmas seja

Gandrīz princese no Monako – Šarlote Kaziragi

Leģendārās aktrises un Monako princeses Greisas Kellijas mazmeitu Šarloti Kaziragi dēvē par vienu no pasaulē populārākajām jaunajām princesēm, lai gan saukt viņu par princesi nav īsti pareizi. Viņas tēvs bija no parastās tautas, bet Monako karaļnamā titulus nepiešķir no mātes puses, par ko 28 gadus vecā Šarlote norādījusi ne reizi vien. „Es neesmu princese. Mana mamma – jā, bet es – nē. Es esmu valsts galvas māsasmeita. Šī statusa dēļ man ir daži reprezentatīvi pienākumi, taču nekas ārkārtējs.” Taču neraugoties uz to, sabiedrība Šarloti aizvien mēdz dēvēt par princesi, kā arī par modes dāmu, žurnālisti un uzņēmēju.

Šarlote Marija Pomelīna Kaziragi piedzima uzņēmēja Stefano Kaziragi un Monako princeses Karolīnas Luīzes Margaritas Grimaldi ģimenē. Pāris apprecējās 1983. gadā. Diemžēl viņu laulībai nebija lemts ilgs mūžs – 1990. gadā Stefano gāja bojā autosacīkstēs. Bez tēva palika Šarlote un viņas brāļi Andrea un Pjērs Kaziragi. Šis ģimenei bija grūts laiks. Viņiem nācās pārcelties uz Francijas dienvidiem, Senremī de Provansas pilsētu, lai pēc iespējas izvairītos no preses uzmanības.

Šarlote ir ļoti daudzpusīga un zinātkāra personība. Viņai ir ne tikai absolvējusi filozofijas fakultāti Sorbona universitātē Parīzē un brīvi runā angļu, franču un itāliešu valodās, bet arī aktīvi iesaistās labdarībā, aizraujas ar peldēšanu, slēpošanu un snovbordu. Savukārt, jāšanas sportā viņa pat ir guvusi izcilus panākumus. Greisas Kellijas mazmeita ir divu zirgu īpašniece. Ar Troju un Tinteru viņa piedalās arī sacensībās. „Zirgi ieņem nozīmīgu lomu manā dzīvē jau kopš bērnības,” norāda Šarlote. „Viņi ir man devuši enerģiju darboties tālāk, iespēju cīnīties, kā arī retu pārliecību un nenovērtējamu spēku. Viņi man arī mācījuši paklausību un pazemību.”

Trīs gadus Šarlote sadarbojās ar zīmolu „Gucci” kā šā viņu tērpu kolekciju reklāmas seja, bet 2014. gada kļuva par „Gucci” pirmās kosmētikas līnijas reklāmas seju.

2015. gadā Šarlote noslēgusi sadarbības līgumu ar modes namu „Montblanc”. Monako karaliskās ģimenes atvase reklamēs kolekciju „Boheme”, kurā ir rokas pulksteņi, juvelierizstrādājumi un rakstāmpiederumi. Kaziragi piekrita sadarbībai tikai tāpēc, ka šis zīmols dedzīgi atbalsta kultūru un mākslu.

Šarlotes dzīvē eksistē vēl citi aicinājumi. 2009. gadā Kaziragi, kas izmēģinājusi savus spēkus kā rakstu autore žurnālos, saņēma redaktores amatu ņujorkiešu izdevumā „Above Magazine”. Gatavojot pirmo žurnāla numuru, viņa iepazinās un sadraudzējās ar britu dizaineri Stellu Makartniju. Intervijā abas sievietes runāja par modes industrijas ietekmi uz ekoloģiju. Šī tēma Šarlotei bija tik tuva, ka viņa nolēma veltīt visu savu turpmāko darbību tai. Pēc neilga laika Šarlote pameta žurnāla redaktores darbu, lai izdotu pati savu izdevumu „Ever Manifesto”, kurā klāsta par modes industrijas postošo ietekmi uz dabu.

Vienā no nedaudzajām intervijām Šarlotei pajautātas viņas domas par iespējamo aktrises karjeru. Viņas atbilde visticamāk nepārsteigs. Šarlote atklāti norāda, ka labprāt ne tikai izmēģinātu savus spēkus kino jomā, bet arī darbotos filmu producēšanā.

Savulaik Šarlotes privātā dzīve kļuva par īstu sensāciju Monako dzeltenajā presē. 2011. gadā viņa sāka satikties ar aktieri Gadu Elmalehu, kurš ir 16 gadus vecāks par viņu. Pāris nesteidzās vienot attiecības laulības saitēm, un sabiedrībā paklīda runas, ka Gads tikai izmanto vienu no skaistākajām karaļnama pārstāvēm pasaulē, kura tolaik ierindojās arī smalko aprindu iekārojamāko vecmeitu topā. Šādas runas ļoti aizvainoja aktieri! „Tas varbūt ir kāda izdomājums taču nē – man patiešām ir romāns ar visīstāko karaļnama pārstāvi! Mēs mīlam viens otru!” Gads žēlojās par cilvēku negatīvo attieksmi – ka neviens nevēlas priecāties par viņiem, bet tā vietā domā, ka viņš tikai uzsācis attiecības ar karaļnama atvasi, lai uzlabotu savu materiālo stāvokli un statusu sabiedrībā.

2013. gadā pāris sagaidīja pasaulē pirmdzimto – dēlu Rafaelu, taču apprecējušies aizvien nav.

Trīs svinīgas vakariņas vienā vakarā

Grieķu princese Tatjana Blatnika

Grieķu prinča Nikolaosa (45) un Tatjanas Blatnikas (34) kāzas kļuva par vienu no spilgtākajiem notikumiem 2010. gadā. Pēc septiņus gadus ilgas draudzības karaļa Konstantīna II otrais dēls vasarā apprecējās ar Venecuēlā dzimušo Tatjanu Blatniku. Kāzu svinības notika uz Grieķijai piederošās Spetses salas un tās apmeklēja visu Eiropas karaļnamu pārstāvji. Šo notikumu tiešraidē translēja Grieķijas televīzija. Nav brīnums, ka pēc kāzām interese par prinča dzīvesbiedri tikai desmitkāršojās.

Princese Tatjana ir dzimusi Venecuēlā, bet uzaugusi Zviedrijā. Viņas vecāki ir Vladimirs Blatniks (viņš gāja bojā, kad meitenei bija 6 gadi) un Marija Blānša. Tatjanai ir slāvu senči no tēva puses un vācu – no mammas. Viņa ir kūrfirsta Vilhelma II pēctece.

Tatjana savulaik skolojusies zviedru skolā-internātā „Aiglon College”, bet pēc tam studējusi socioloģiju Džordžtaunas universitātē Vašingtonā. Pēc studijām meitene sāka strādāt dizaineres Diānas fon Furstenbergas modes namā. Tatjana šo dizaineri līdz pat šai dienai dēvē par savu skolotāju un senu ģimenes draugu. Viņa palīdzējusi dizainerei rīkot neskaitāmus pasākumus, vakarus un skates, taču par savu modes guru sauc citu cilvēku – savu mammu.

„Man šķiet, ka mamma ir pati elegantākā un stilīgākā sieviete no visām, ko jebkad esmu pazinusi. Viņa man iemācījusi praktiski visu,” norāda grieķu princese. „Es vairāk tiecos uz klasisku izvēli. Manā garderobē kā minimums ir 30 baltas blūzes visdažādākajās variācijās – sākot no vīriešu krekla līdz zīda blūzītēm,” atklāj Tatjana. „Astoņas melnās kleitas. Protams, neskaitāmas „Diane von Furstenberg” kleitas. Un vēl milzīga „vintage” stila aksesuāru kolekcija no „Chanel” un izstrādājumi ar pērlēm. Taču man aizvien vismīļākā lieta ir auskari ar smaragdiem, ko man dāvināja Nikolaoss.”

Uz oficiāliem pasākumiem un ceremonijām baznīcās Tatjana vienmēr ierodas apģērbā, kas apsedz plecus. Parasti tā ir neliela bolero jaciņa, kuru var novilkt svinīgo vakariņu laikā. Kopumā savu stilu Blatnika dēvē par klasisku, jo viņa pārāk neseko jaunākajām modes tendencēm. Viņai vissvarīgākais ir justies ērti. „Man patīk gari svārki, kaut kas hipiju stilā,” norāda princese. „Bet man tikpat ļoti patīk arī džinsi – es tajos dzīvoju. Mans stils ir atkarīgs no noskaņojuma – šad tad gaisīgs un mierīgs, šad tad – roķīgs. Man patīk skaistums un komforts. Man patīk vienkāršība, piemēram, Karolīnas Hereras kleitas.”

Pēc kāzām jaunā princese pameta darbu Diānas fon Furstenbergas modes namā, taču aizvien cītīgi apmeklē dažādus pasākumus un modes skates. To dēļ Tatjanai teju katru vakaru jāizskatās uz visiem 100%, un viņa jau atklājusi noslēpumu, kā to panākt. „Kad ir jāsapošas, lai kaut kur dotos, es ieslēdzu latino mūziku, visbiežāk salsu, veidoju matus un klāju grimu, ieeju garderobē un izvēlos tērpu. Bet pēc tam, kā likums, cenšos paveikt neiespējamo un apmeklēt trīs vakariņas vienā vakarā. Viss tikai tāpēc, ka izklaidības pēc esmu apstiprinājusi visus trīs pasākumus, neievērojot, ka tie visi notiek vienā dienā. Lai gan, ja man jāsaka godīgi, tad ideāls vakars ir tad, kad palieku mājās ar savu mīļoto ­un mēs divatā gatavojam pastu. Kas gan var būt labāks?”

Der atzīmēt, ka Tatjanas dzīve nesastāv tikai no saviesīgiem pasākumiem vien. Reiz viņa atzina, ka patīk būt precētai, bet viņa nevēlas būt tikai princese. 2013. gadā Blatniku ieinteresēja tāda saslimšana kā aptaukošanās un viņa paziņoja, ka vēlas ieguldīt savas pūles tās risināšanā, jo viņai nopietni rūp tāda tēma kā sievietes veselība. „Es apņēmos kļūt par uztura speciālisti, mani tas ļoti satrauc, jo daudzi no mums ir ļoti atkarīgas būtnes. Daudzām sievietēm ir atkarība no ēdiena. Es ceru, ka varēšu viņām palīdzēt.”

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press, Instagram