foto: AFP/Scanpix
Prognozes, kā karš Ukrainā izvērtīsies 2023. gadā
Pasaulē
2022. gada 27. decembris, 17:33

Prognozes, kā karš Ukrainā izvērtīsies 2023. gadā

Jauns.lv

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā drīz apritēs gads. Vai tas varētu noslēgties tuvākā gada laikā un kā notikumi Ukrainā risināsies 2023. gadā, vairākiem militārajiem analītiķiem jautāja BBC.

Apvienotās Karalistes Stratēģisko pētījumu institūta asociētais direktors uzskata, ka tie, kas cenšas iebrukt citā valstī, galu galā ir nolemti tajā pārziemot. Vladimirs Putins vāc savus spēkus, lai sagaidītu jaunu Krievijas ofensīvu pavasarī.

Gan ukraiņiem, gan krieviem ir vajadzīga pauze, taču ukraiņi ir labāk sagatavoti un motivēti turpināt atbrīvot savu valsti, un mēs varam sagaidīt, ka viņi saglabās spiedienu Donbasā. Ap Kreminnu un Svatovu ukraiņi ir ļoti tuvu lielam izrāvienam, kas atgrieztu Krievijas spēkus vietā, kur viņu iebrukums sākās februārī.

2023. gadā galvenais noteicošais faktors būs Krievijas pavasara ofensīvs. Putins ir atzinis, ka aptuveni 50 000 no tikko mobilizētā karaspēka jau atrodas frontē, savukārt, pārējie 250 000 tikko mobilizētie trenējas nākamajam gadam.

Pamiers ir vienīgā iespēja, taču Putins ir skaidri pateicis, ka neapstāsies, un Ukraina ir skaidri likusi saprast, ka nebeigs cīnīties par savu dzīvību.

Andrejs Piontkovskis, zinātnieks un analītiķis, kas dzīvo Vašingtonā, pauda, ka Ukraina uzvarēs, pilnībā atjaunojot savu teritoriālo integritāti vēlākais līdz 2023. gada pavasarim.

Šo secinājumu veido divi faktori. Viens no tiem ir Ukrainas militārpersonu un visas ukraiņu tautas motivācija, apņēmība un drosme. Otrs fakts ir, ka Rietumu valstis beidzot ir izaugušas, lai apzinātos šīs situācijas nopietnumu.

To vislabāk ilustrē nesenais NATO ģenerālsekretāra paziņojums. “Cena, ko maksājam, ir naudā. Kamēr cena, ko maksā ukraiņi, ir asinīs. Ja autoritārie režīmi redzēs, ka spēks tiek atalgots, mēs visi maksāsim daudz augstāku cenu, un pasaule kļūs par bīstamāku vietu mums visiem.”

Precīzu Ukrainas neizbēgamās uzvaras laiku noteiks ātrums, ar kādu NATO  varēs piegādāt jaunu militāro uzbrukuma ieroču paketi.

“Es ceru, ka tuvākajos mēnešos (varbūt nedēļās) Melitopole kļūs par galveno kaujas punktu. Pārņēmuši Melitopoli, ukraiņi viegli pārcelsies uz Azovas jūru, nogriežot piegādes un sakaru līnijas uz Krimu,” komentē Piontkovskis.

Par Krievijas kapitulāciju oficiāli tiks panākta vienošanās tehniskajās sarunās pēc Ukrainas virzības kaujas laukā.

Uzvarošās lielvaras – Ukraina, Lielbritānija un ASV – veidos jaunu starptautiskās drošības arhitektūru.  

Londonas Karaliskās koledžas, Kara studiju nodaļas vadītāja komentē, ka Vladimirs Putins gaidīja, ka Ukraina pieņems kaimiņvalsts rīcību bez citu valstu iesaistīšanas. Šis nopietnais aprēķins ir izraisījis ilgstošu konfliktu, kuram, šķiet, nav redzamas beigas.

Ziema būs grūta, jo Krievija ar uzbrukumiem Ukrainas infrastruktūrai mēģinās salauzt jau tā sagrauto ukraiņu morāli un izturību, taču ukraiņi nepadosies un stāvēs stingri.

Sarunu izredzes starp Ukrainu un Krieviju ir drūmas. Lai panāktu iespējamo miera līgumu, ir jāmaina vismaz vienas puses pamatprasības. Nav pierādījumu, ka tas ir noticis vai ka tas vārētu notikt tuvākajā laikā.

Diemžēl šī joprojām būs ilgstoša politiskā, ekonomiskā un militārā cīņa, un līdz 2023. gada beigām tas, visticamāk, vēl turpināsies.

Bijušais ASV spēku komandieris Eiropā,  ģenerālis Bens Hodžess sacīja: “Ir pāragri plānot uzvaras parādi Kijivā, taču šobrīd viss impulss ir Ukrainai, un man nav šaubu, ka Ukraina uzvarēs šajā karā, iespējams, 2023. gadā.”

Ziemas periodā viss virzīsies lēnāk, taču nav šaubu, ka Ukrainas spēki tiks galā labāk nekā Krievijas, jo visa ziemas tehnika nāk no Apvienotās Karalistes, Kanādas un Vācijas.

"Es neredzu citu iznākumu kā Krievijas sakāvi,” teica Hodžess.

Viņš uzskata, ka 2023. gada beigās Krima pilnībā būs atjaunota Ukrainas kontrolei un suverenitātei.

Atjaunošanas pasākumi Ukrainas infrastruktūrā gar Azovas jūras piekrasti un Ziemeļkrimas kanāla atjaunošana, kas novirza ūdeni no Dņepro uz Krimu, būs vēl viens svarīgs projekts, kam tiks pievērsta uzmanība.

Izraēlas militārais eksperts paužot viedokli, par to, kā karš beigsies, uzskata, ka Luhanskas un Doneckas apgabalu okupācija turpināsies, taču liels Krievijas izrāviens ir maz ticams.

Visticamāk turpināsies pašreizējās taktikas pielietojums- lēna Ukrainas spēku virzība uz priekšu.

Krieviem turpinot mērķēt uz Ukrainas enerģētikas infrastruktūrām, tiks pabeigta iznīcināšanas kara stratēģija.

Ukraiņiem stratēģiski vērtīgākais ir virzīties uz dienvidiem, ar mērķi pagriezt Krievijas koridoru uz Krimu. Tā būtu liela Ukrainas uzvara.

Vēl viens Ukrainas variants ir Svatove- panākumi tur apdraudētu visas Krievijas frontes līnijas ziemeļu flangu.