1dienas
19stundas
30minūtes
02sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kara izpētes institūts: Putins cenšas atbildību par Krievijas karaspēka neveiksmēm Ukrainā pārlikt uz citiem
foto: AFP/Scanpix
Vladimirs Putins.
Pasaulē

Kara izpētes institūts: Putins cenšas atbildību par Krievijas karaspēka neveiksmēm Ukrainā pārlikt uz citiem

Jauns.lv

ASV kara izpētes institūts dienas apskatā vērš uzmanību uz vairākiem neseniem Vladimira Putina paziņojumiem, ka Krievija it kā vēlas pēc iespējas ātrāk pabeigt karu Ukrainā, taču negrasās aktivizēt kaujas darbības, lai izvairītos no "neattaisnotiem zaudējumiem".

Kara izpētes institūts: Putins cenšas atbildību pa...

Pēc ASV kara izpētes institūta analītiķu domām, šie paziņojumi ir daļa no Kremļa konsolidētajiem centieniem attaisnot Putina vadīto dārgo karu Krievijas iekšējās auditorijas priekšā, kurai arvien biežāk nākas iet uz lieliem upuriem Kremļa nereālistisko mērķu sasniegšanai.

Apskatā uzsvērts, ka Krievijas militārpersonas nav guvušas kādas nozīmīgas uzvaras Ukrainā kopš Lisičanskas krišanas 3. jūlijā. Putins un Aizsardzības ministrijas oficiālās personas pēdējās dienās vairākkārt ir iztēlojušies plašus attaisnojumus militārajām neveiksmēm.

Viens no tiem, uz ko Putins mēģina atbildību pārlikt, uzskata analītiķi, ir ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs, kuru nesen pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma parādīja televīzijas ēterā.

"Kremlis atturējās Gerasimovu rādīt publikai, gandrīz desmit mēnešus," teikts ziņojumā. Ģenerālštāba vadītāja parādīšanās publiskajā telpā, droši vien skaidrojama ar centieniem iztēloties viņu "kā kārtējo figūru, kas atbildīga par šo karu".