foto: AFP/Scanpix
97 gadus vecu nacistu sekretāri atzīst par vainīgu 11 000 ebreju slepkavībās
Apsūdzētā Irmgarda F, bijusī Štuthofas koncentrācijas nometnes SS komandiera sekretāre, gaida tiesas procesa turpinājumu Itzehoe, Vācijas ziemeļos, 2022. gada 6. decembrī. — Pirmā sieviete, pret kuru ierosināta krimināllieta par nacistu laika noziegumiem. gadu desmitiem Irmgarde F. tiek apsūdzēts par līdzdalību vairāk nekā 10 000 cilvēku slepkavībā Štuthofas koncentrācijas nometnē toreiz okupētajā Polijā.
Pasaulē
2022. gada 20. decembris, 12:12

97 gadus vecu nacistu sekretāri atzīst par vainīgu 11 000 ebreju slepkavībās

Jauns.lv

Izbijusī nacistu sekretāre ir atzīta par vainīgu vairāk nekā 11 400 cilvēku slepkavībās, strādājot par mašīnrakstītāju Ādolfa Hitlera barbariskajā režīmā Otrā pasaules kara laikā.

Vācijas tiesa 20. decembra rītā notiesāja 97 gadus veco Irmgardu Furšneri.

Vācijas pilsētas Itzehoes apgabaltiesa viņai piesprieda divu gadu nosacītu sodu.

Viņai tika piespriests sods saskaņā ar nepilngadīgo likumu, jo viņa nozieguma izdarīšanas laikā bija tikai 18 gadus veca. 

No 1943. līdz 1945. gadam viņa strādāja Štuthofas koncentrācijas nometnē Polijā.

Furšneres tiesas procesa sākums tika aizkavēts 2021. gada septembrī, kad viņa aizbēga no aprūpes nama un nokavēja tiesas sākumu Vācijas ziemeļos. Viņa tika pieķerta dažas stundas pēc tam, kad neieradās tiesā.

Apmēram 65 000 cilvēku nomira no bada un slimībām vai gāzes kamerās Štuthofā, netālu no Gdaņskas, mūsdienu Polijā. Tajos ietilpa karagūstekņi un ebreji, kas bija pakļauti nacistu iznīcināšanas kampaņā.