foto: REUTERS/SCANPIX
Peskovs: Krievija varētu anektēt citus Ukrainas apgabalus
Dmitrijs Peskovs
Pasaulē
2022. gada 14. decembris, 14:11

Peskovs: Krievija varētu anektēt citus Ukrainas apgabalus

Jauns.lv

Krievija pieļauj jaunu Ukrainas apgabalu aneksijas iespēju, taču tā ir atkarīga no pilsoņu gribas, paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

“Viss ir atkarīgs no pilsoņu izvēles, no ļaužu lēmuma,” viņš sacīja. Viņaprāt, pašlaik galvenais uzdevums ir Donbasa republiku iedzīvotāju aizsardzība.

Iepriekš pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Deniss Pušiļins aicināja atbrīvot Odesu, Čerņigovu un citas “krievu pilsētas”. Savukārt 2014. gadā anektētās Krimas parlamenta priekšsēdētājs Vladimirs Konstantinovs ieteica vēl četriem Ukrainas apgabaliem — Mikolajivas, Odesas, Dņepras un Harkivas apgabaliem — aizdomāties par referenduma rīkošanu, lai kļūtu par Krievijas teritoriju. “Šo reģionu atbrīvošana ir neizbēgama. Šie reģioni rindā ir pirmie,” viņš paziņoja.

Septembra beigās Krievijas okupācijas administrācija sarīkoja “referendumus” par Luganskas, Doņeckas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu iekļaušanu Krievijas sastāvā, bet 30. septembrī Putins oficiāli paziņoja par to aneksiju, kaut gan krievu okupācijas armija tās nemaz pilnībā nekontrolēja. Kopš tā laika Ukrainas armija ir atbrīvojusi plašas teritorijas, tostarp savulaik okupantu vienīgo ieņemto apgabala centru Hersonu.