Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Peskovs: Ukrainas pusei jāņem vērā "tās reālijas, kas izveidojušās visā šajā laikā"
foto: AP/Scanpix
Krievijas militārā tehnika Kijivā 2022. gada 12. decembrī.
Pasaulē

Peskovs: Ukrainas pusei jāņem vērā "tās reālijas, kas izveidojušās visā šajā laikā"

Jauns.lv

Par Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas līdz gada beigām "nevar būt ne runas", paziņojis Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RBK.

Peskovs: Ukrainas pusei jāņem vērā "tās reālijas, ...

"Ukrainas pusei jāņem vērā tās reālijas, kas izveidojušās visā šajā laikā. (...) Šīs reālijas liecina, ka Krievijai ir radušies jauni subjekti. Tie parādījās referendumu rezultātā," uzsvēra Peskovs.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska piedāvātos trīs soļus mieram Ukrainā viņš nodēvēja par "trim soļiem uz kaujas darbību turpināšanu".

Krievija karadarbību Ukrainā turpina kopš 24. februāra. Kā tās mērķus Vladimirs Putins minēja Ukrainas "demilitarizāciju" un "denacifikāciju", Donbasa iedzīvotāju aizsardzību un pašu drošības nodrošināšanu. Jūnija beigās Putins paziņoja, ka specoperācijas termiņi ir saistīti ar kaujas darbību intensitāti un zaudējumu risku, līdz ar to mudināt militāristus nebūtu pareizi.

Sarunvedēji no Ukrainas un Krievijas vairākkārt tikušies pēc konflikta sākuma, tomēr konkrētus rezultātus panākt nav izdevies. Abas puses apsūdzēja viena otru vienošanās laušanā. Oktobra sākumā pēc sarīkotajiem referendumiem Krievijai tika pievienoti DTR, LTR, Hersonas un Zaporižjas apgabali. Ukrainas varas iestādes apsūdzējušas Maskavu aneksijā.

Novembrī G20 samitā Ukrainas prezidents runāja par "Miera formulu" Ukrainai, kas sastāv no desmit punktiem. Starp viņa piedāvātajiem nosacījumiem ir Krievijas karaspēka izvešana un kaujas darbību pārtraukšana; ANO Statūtu un Ukrainas teritoriālās integritātes un pasaules kārtības atjaunošanas izpilde; eskalācijas nepieļaušanu; konflikta beigu fiksācija; radiācijas, kodoldrošības, pārtikas, enerģētiskās drošības; visu sagūstīto un deportēto utt. atbrīvošana

13. decembrī uzrunā G7 valstu līderiem Zelenskis norādīja, ka, lai panāktu mieru Ukrainā, valstij un tās partneriem ir jāveic trīs soļi: modernu bruņojuma veidu piešķiršana Kijivai, palīdzība finansiālās un enerģētiskās stabilitātes saglabāšanā, kā arī samita sasaukšana, lai apspriestu iepriekš prezentēto "Miera formulu".