foto: andrew chittock / Alamy/ Vida Press
ASV atbalsta “Leopard-2”tanku nodošanu Ukrainai
Leopard-2 tanks.
Pasaulē
2022. gada 8. decembris, 16:11

ASV atbalsta “Leopard-2”tanku nodošanu Ukrainai

Jauns.lv

Bundestāga aizsardzības komitejas vadītāja Marija Agnese Straka-Cimmermane apstiprinājusi, ka ASV apstiprinās tanku Leopard 2 nodošanu no Vācijas Ukrainas bruņotajiem spēkiem, vēsta ziņu aģentūra  Interfax-Ukraina.

"Tas tika apstiprināts arī manas vizītes laikā Vašingtonā, Valsts departamentā, Kongresā un Senātā. Mūsu partneri sagaida, ka Vācija pildīs savas saistības. Mēs nedrīkstam atstāt Ukrainu. Viņiem ir vajadzīgi tanki," tviterī rakstīja Straka-Cimmermana.

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve savulaik Andriena Vatsone sacīja, ka ASV atstāj Vācijai tiesības patstāvīgi izlemt, kādus ieročus Berlīne vēlas piegādāt Ukrainas armijai. "Mēs to atstājam vāciešu ziņā un nevēršamies pie viņiem ar lūgumiem," sacīja Vatsone.

Ukraina jau vairākkārt ir norādījusi, ka vēlas saņemt no Vācijas “Leopard 2” tankus.

"Mēs drīzumā sagaidām pozitīvu atbildi no Vācijas par "Leopard 2" galveno kaujas tanku piegādi no Vācijas tieši uz Ukrainu," savulaik sacīja Ukrainas vēstnieks Vācijā Oleksis Makeijevs. Aicinājumus nodot daļu no sava “Leopard-2” arsenāla Ukrainai, Vācija saņēmusi arī no ASV.

“Leopard 2” ir viens no modernākajiem galvenajiem kaujas tankiem pasaulē. Tas tika ieviests Vācijas armijā 1979. gadā, taču ir vairākas reizes modernizēts. Tanks atrodas 13 Eiropas bruņotajos spēkos, tostarp Austrijā, Dānijā, Somijā, Vācijā, Grieķijā, Ungārijā, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Spānijā, Zviedrijā, Šveicē un Turcijā. Visām valstīm kopā ir vairāk nekā 2000 “Leopard 2”.

“Leopard 2” ir Vācijā ražots galvenais kaujas tanks, ko projektējis un ražojis uzņēmums Krauss-Maffei Wegmann, Tas ir bruņots ar 120 mm gludstobra lielgabalu, ko izstrādājis uzņēmums “Rheinmetall”.