foto: Pixabay.com
Klimata pārmaiņu dēļ netālā nākotnē var pazust Ēģiptes piramīdas un citas arheoloģiskās vietas
Ēģiptes piramīda un Sfinksa.
Pasaulē
2022. gada 7. decembris, 06:30

Klimata pārmaiņu dēļ netālā nākotnē var pazust Ēģiptes piramīdas un citas arheoloģiskās vietas

Jauns.lv

Ēģiptes slavenās arheoloģiskās vietas, tostarp piramīdas un Sfinksa, klimata pārmaiņu dēļ varētu pazust 100 gadu laikā, brīdinājuši eksperti.

Ārkārtēji laikapstākļi un jūras līmeņa celšanās apdraud valsts trauslo vēsturisko mantojumu, turklāt apdraudēti ir arī senie Luksoras templis un Romas amfiteātris pie Vidusjūras.

Paredzams, ka Ēģiptes otrās lielākās pilsētas Aleksandrijas mazapdzīvotās vietas, kuras 331. gadā pirms mūsu ēras dibinājis Aleksandrs Lielais, pēc nepilniem 30 gadiem atradīsies zem ūdens.

"Bibliotheca Alexandrina" senlietu muzeja direktors Huseins Abdels Basirs sacīja: "Es baidos, ka klimata pārmaiņas var ietekmēt Aleksandrijas pilsētas pieminekļus, un baidos, ka pilsēta un daļa senās Ēģiptes laika gaitā tiks applūdināta."

Viņš teica, ka gaisa piesārņojums un ekstrēmāki laikapstākļi var ietekmēt arī piramīdas Gizā.

"Viena trešdaļa no katras dabas teritorijas, un viena sestā daļa no katras kultūras mantojuma vietas šobrīd ir apdraudēta klimata pārmaiņu dēļ," sacīja Basirs.

"Ja netiks veiktas nekādas darbības, tas līdz gadsimta beigām negatīvi ietekmēs dabas mantojuma objektus."

Ēģiptes valdība ir paredzējusi vairāk nekā 11 miljonus sterliņu mārciņu, lai pasargātu 15. gadsimta cietoksni Kaitbejas citadele no krasta erozijas. Lai pasargātu pieminekli no jūras līmeņa celšanās, ūdenī iemesti 4700 betona bloki, vēsta "Mirror".

Ēģiptes bijušais valsts ministrs senlietu jautājumos Zahi Havass sacīja, ka apdraudētas ir faktiski visas brīvdabas arheoloģiskās vietas Ēģiptē. "Pēc 100 gadiem visas šīs senlietas klimata pārmaiņu dēļ būs zudušas," viņš sacīja.

Ekstrēmāki laikapstākļi varētu sabojāt arī pieminekļus citur pasaulē, piemēram, Maču Pikču Peru un Tadžmahālu Indijā.

"Tā kā pasaule pievērsa acis COP27 Ēģiptē, mēs vēlamies uzsvērt ne tikai vēsturisko vietu neaizsargātību pret klimata pārmaiņām, bet arī to, kā mantojuma saglabāšana var norādīt uz veidiem, kā mazināt sasilstošas pasaules briesmīgās sekas," sacīja Pasaules pieminekļu fonda prezidente Benedikte de Montlūra.