foto: ZUMAPRESS.com
FIB direktors paudis bažas par "TikTok"
Pasaulē
2022. gada 5. decembris, 10:49

FIB direktors paudis bažas par "TikTok"

Jauns.lv/LETA

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs paudis bažas par sociālo platformu "TikTok", apgalvojot, ka šo platformu kontrolē Ķīnas valdība.

FIB bažījas, ka ķīniešiem ir iespēja kontrolēt lietotnes ieteikumu algoritmu, "kas ļauj viņiem manipulēt ar saturu un, ja viņi vēlas, izmantot to ietekmes operācijām", piektdien sacīja Rejs.

Viņš arī apgalvoja, ka Ķīna var izmantot "TikTok", lai vāktu datus par platformas lietotājiem, ko varētu izmantot tradicionālajām spiegošanas operācijām.

"Visas šīs lietas ir tādas valdības rokās, kas nepiekrīt mūsu vērtībām, un kuras misija ir ļoti pretrunā ar to, kas ir Savienoto Valstu labākajās interesēs. Tam vajadzētu mūs uztraukt," norādīja Rejs.

Līdzīgas bažas viņš pauda pagājušajā mēnesī ASV Kongresā.

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija 2020. gadā draudēja aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs un spieda Ķīnas kompāniju "ByteDance" pārdot "TikTok" ASV segmentu amerikāņu investoriem.

ASV amatpersonas un uzņēmums šobrīd risina sarunas par iespējamu vienošanos, kas kliedētu ASV bažas par drošību, un šis process, kā norādīja Rejs, notiek visās ASV valdības aģentūrās.

"TikTok" pieder "ByteDance", kas ir saistīta ar Ķīnas valdību.

"Kā jau iepriekš teica direktors Rejs, FIB ieguldījums tiek uzskatīts par daļu no mūsu sarunām ar ASV valdību," norādīts "TikTok" piektdien izplatītajā paziņojumā.

Tajā teikts, ka "TikTok" nevar komentēt šo konfidenciālo sarunu detaļas, bet uzsvērts, ka viņi strādā pie tā, lai kliedētu visas ASV bažas.

Paziņojumā arī norādīts, ka "ByteDance" ir privāts uzņēmums, un ""TikTok Inc.", kas nodrošina "TikTok" pakalpojumus ASV, ir ASV uzņēmums, kas pakļauts ASV likumiem.