Ķīnas varas iestādes sākušas vajāt pilsoņus, kuri protestē pret Covid-19 ierobežojumiem
foto: /ChinaImages/Sipa USA/ Vida Press
Ķīnas Liaoninas province 2022. gada 29. novembrī.
Pasaulē
2022. gada 29. novembrī, 12:05

Ķīnas varas iestādes sākušas vajāt pilsoņus, kuri protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Jauns.lv

Ķīnas varas iestādes sākušas izmeklēšanu pret pilsoņiem, kuri nedēļas nogalē protestēja pret ierobežojumiem, kas saistīti ar Covid-19. Tagad policisti pieprasa viņiem ierasties iecirknī ar paskaidrojumiem. Tā vēsta "Reuters", atsaucoties uz demonstrāciju dalībniekiem Pekinā.

Ķīnas varas iestādes sākušas vajāt pilsoņus, kuri ...

Pašlaik pilsētas ielās paliek liels skaits policijas darbinieku. Pēc vietējo iedzīvotāju teiktā, dažos rajonos policija lūdz cilvēkus uzrādīt viedtālruņus, lai pārbaudītu, vai viņiem ir uzstādīti VPN, kurus izmanto protestētāji.

Vienam no dalībniekiem pēc demonstrācijas piezvanīja no policijas un lūdza ierasties iecirknī ar rakstisku ziņojumu par viņa rīcību svētdienas vakarā. Studentiem, kas piedalījās protestos, piezvanīja no koledžas un arī pieprasīja sniegt rakstisku ziņojumu ar norādi, kur viņi svētdien bijuši.

Viens no protestētājiem sarunā ar aģentūru paziņoja, ka visi dalībnieki steidzamības kārtā dzēš saraksti čatos.

27. novembrī vairākās pilsētās Ķīnā, tostarp Pekinā un Šanhajā, notika plašas protesta akcijas. Demonstrācijas izraisīja stingrie Covid-19 ierobežojumi un ugunsgrēks Urumči pilsētā.

Dažu rajonu iedzīvotājiem praktiski aizliegts iziet no dzīvokļiem, 24. decembrī ugunsgrēkā dzīvojamā mājā, kuras iedzīvotāji atradās karantīnā, bojā gāja 10 cilvēki.

Sociālajos tīklos sāka aktīvi apspriest, ka viņi nav spējuši izkļūt ierobežojumu dēļ. Šanhajā protestētāji sākuši izvirzīt pretvalstiskus saukļus, tostarp "Sji Dzjiņpin, ej prom!" un "Komunistiskā partija, ej prom", vēsta BBC.

Ķīna piekopj "nulles tolerances" politiku pret Covid-19.