foto: VIA REUTERS/Scanpix
Pāvests Francisks nācis klajā ar skarbāko komentāru par Putinu un karu Ukrainā
Pāvests Francisks, 2022. gada 2. oktobrī Vatikānā.
Pasaulē
2022. gada 28. novembris, 21:10

Pāvests Francisks nācis klajā ar skarbāko komentāru par Putinu un karu Ukrainā

Jauns.lv

Pāvests Francisks nācis klajā ar skarbāko komentāru par karu Ukrainā - precīzāk, par to, kurš to uzsāka. Viņa teikto citē "Meduza".

Šis ir aptuvens atstāstījums tam, ko Romas pāvests Francisks teica par karu Ukrainā intervijā katoļu izdevumam "America Media". Viņa izteikumi ir nenozīmīgi rediģēti, saglabājot kopējo jēgu, un apkopoti vienotā tekstā lasīšanas ērtībai.

"Man nekad nav bijusi sajūta, ka es piesegtu agresiju. Nenoliedzami, par iebrukumu ir atbildīga Krievijas valsts. Tas ir pilnīgi skaidrs. Reizēm cenšos to neprecizēt, lai tas neizklausītos rupji, lai gan visiem ir zināms, kuru es nosodu.

Kāpēc es nenosaucu [Vladimira] Putina vārdu, kad runa ir par atbildīgajiem? Nav vajadzības nosaukt vārdu un uzvārdu - visi tāpat zina manu pozīciju.

Otrajā kara dienā aizgāju uz Krievijas vēstniecību, lai gan pāvestam to darīt nevajadzētu, un lūdzu vēstnieku nodot Putinam, ka esmu gatavs braukt uz Ukrainu. Man atbildēja [Krievijas ārlietu ministrs Sergejs] Lavrovs. Tā bija ļoti jauka vēstule, bet man lika saprast, ka pagaidām tas nav nepieciešams.

Nolēmu, ja kādreiz braukšu turp - tad uzreiz gan uz Maskavu, gan uz Kijivu. Es vairākas reizes Vatikānā uzņēmu delegāciju no Ukrainas, mēs strādājam kopā. Es trīs reizes runāju ar [Volodimiru] Zelenski pa telefonu. Svētā Krēsla nostāja ir meklēt mieru un saprašanos. Mēs vienmēr esam gatavi uzstāties kā starpnieki."