foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/ Vida Press
Zviedrijā arestētie krievu spiegi dzīvojuši vienā mājā ar Skripaļu indētājiem
Zviedrijas policija.
Pasaulē
2022. gada 28. novembris, 20:21

Zviedrijā arestētie krievu spiegi dzīvojuši vienā mājā ar Skripaļu indētājiem

Jauns.lv

Zviedrijā aizturētajam laulātajam pārim, kuru tur aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, pieder dzīvoklis Maskavā tieši tajā pašā mājā, kurā dzīvo ar dubultaģenta Sergeja Skripaļa noindēšanas mēģinājumu saistītās Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) darbinieki, liecina pētnieciskās žurnālistikas grupas “Bellingcat” dati.

22. novembrī Stokholmā tika aizturēts 59 gadus vecais Sergejs Skvorcovs un 58 gadus vecā Jeļena Kuļkova, kuri Zviedrijā dzīvo kopš 1997. gada. Tiek uzskatīts, ka ar spiegošanu viņi nodarbojušies kopš 2013. gada.

Dubultaģenta Sergeja Skripaļa nogalināšanas mēģinājums ar nervu paralītisko vielu “Novičok” 2018. gadā Lielbritānijas pilsētā Solsberijā izraisīja starptautisku skandālu.

Britu policija Solsberi parkā meklē "Novičok" pēdas

Sestdien, 21. jūlijā policija rosījās populārajā Solsberi parkā, kur turpinās "Novičok" indēšanas izmeklēšana. Izmeklētāji aizsargtērpos un maskās darbojās Elizabetes dārzos, ...

gallery icon

Laulātie reģistrēti kā dzīvokļa īpašnieki Zorges ielā 36, par to savā “Twitter” kontā raksta “Bellingcat” dibinātājs Eliots Higinss. Turpat dzīvo GRU ģenerālmajors Deniss Sergejevs, kuru uzskata par iesaistītu ne tikai Skripaļa, bet arī bulgāru uzņēmēja Jemeļjana Gebreva noindēšanas mēģinājumā 2015. gadā.

Šajā mājā dzīvo arī ģenerālmajors Andrejs Averjanovs, kuru uzskata par Čehijas munīcijas noliktavu uzspridzināšanas operācijas vadītāju 2014. gadā un kura vadībā darbojušies Skripaļa indēšanā iesaistītie GRU aģenti Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kā arī par GRU dezinformācijas operācijām atbildīgais ģenerālmajors Andrejs Iļčenko, kurš vadīja bijušās RT žurnālistes Janas Urlašovas un Nīderlandes pilsoņa Maksa van der Verfa darbību — viņi “Bonanza Media” aizsegā izplatīja nepatiesu informāciju 2014. gadā Ukrainas austrumos notriektā “Boeing” MH17 reisa lidmašīnas lietā.

Turklāt “Bellingcat” ziņo, ka Zviedrijā arestētā pāra meita dzīvoja kopā ar Zviedrijas militārā izlūkdienesta MUST bijušās augsta ranga amatpersonas dēlu.