foto: Jeff Morgan 07 / Alamy/ Vida Press
"Publicēšana nav noziegums”: mediju grupas mudina ASV atcelt apsūdzības Džūljenam Asanžam
Džūljens Asanžs, "Wikileaks" dibinātājs, tiek intervēts 2011. gada Heja festivālā.
Pasaulē
2022. gada 28. novembris, 16:08

"Publicēšana nav noziegums”: mediju grupas mudina ASV atcelt apsūdzības Džūljenam Asanžam

Jauns.lv

ASV valdībai ir jāatsakās no apsūdzības pret "WikiLeaks" līdzdibinātāju Džūljenu Asanžu, jo tas grauj preses brīvību, uzskata mediju organizācijas, kas Asanžam pirmās palīdzēja publicēt nopludinātas diplomātiskās ziņas, vēstī laikraksts "The Guardian".

Šodien pirms 12 gadiem "The Guardian", "New York Times", "Le Monde", "Der Spiegel" un "El País" sadarbojās, lai publiskotu fragmentus no 250 000 dokumentiem, ko Asanžs ieguva “Cablegate” noplūdes laikā. Materiāls, ko vietnei "WikiLeaks" nopludināja toreizējais amerikāņu karavīrs Čelsijs Menings, atklāja ASV diplomātijas iekšējo darbību visā pasaulē.

Mediju organizāciju redaktori un izdevēji, kas pirmo reizi publicēja šīs atklāsmes, ir apvienojušies, lai publiski iebilstu pret plāniem izvirzīt apsūdzību Asanžam saskaņā ar likumu, kas paredzēts pirmā pasaules kara spiegu saukšanai pie atbildības.

"Publicēšana nav noziegums," viņi teica, sakot, ka kriminālvajāšana ir tiešs uzbrukums plašsaziņas līdzekļu brīvībai.

Asanžs ir ieslodzīts Belmāršas cietumā Londonas dienvidos kopš viņa aresta Ekvadoras vēstniecībā Londonā 2019. gadā. Iepriekšējos septiņus gadus viņš bija pavadījis diplomātiskajās telpās, lai izvairītos no aresta pēc tam, kad nepadevās Apvienotās Karalistes tiesai par jautājumiem, kas saistīti ar atsevišķie gadījumiem.

Toreizējā Apvienotās Karalistes iekšlietu ministre Priti Patela jūnijā apstiprināja Asanža izdošanu ASV, taču viņa advokāti pārsūdz šo lēmumu.

Baraka Obamas vadībā ASV valdība norādīja, ka tā neizvirzīs Asanžu apsūdzībā par 2010. gadā notikušo informācijas nopludināšanu, jo tas radītu precedentu. Plašsaziņas līdzekļi tagad aicina prezidenta Džo Baidena administrāciju, kurš tajā laikā bija viceprezidents, atcelt apsūdzības.