foto: Pixabay.com
Igauņu kriptoblēži, kas izkrāpa 575 miljonus dolāru: kā viņi iekrita un kā tērēja naudu
Pasaulē
2022. gada 26. novembris, 07:11

Igauņu kriptoblēži, kas izkrāpa 575 miljonus dolāru: kā viņi iekrita un kā tērēja naudu

Jauns.lv

Igaunijas policija sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanu biroju (FIB) svētdien, 21. novembrī, nāca klajā ar ievērības cienīgu paziņojumu - par 575 miljonu izkrāpšanu darījumos ar kriptovalūtu ASV dolāru un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Tallinā aizturēti divi Igaunijas pilsoņi Sergejs Potapenko un Ivans Turigins, kā arī četri viņu līdzzinātāji.

Apsūdzība dokumenti liecina, ka Sergejs Potapenko un Ivans Turigins no 2015. gada, izmantojot sarežģītas krāpnieciskas operācijas, apkrāpuši vairākus simtus tūkstošu cilvēku, pamatā ASV iedzīvotājus.

Kā iekrita kriptoblēži?

Krāpniecisko shēmu organizatori Sergejs Potapenko un Ivans Turigins izplānoja daudzslāņainu krāpniecisko shēmu, kurā sapinās vieglās kriptopeļņas tīkotāji. Visupirms igauņu kriptovalūtas gangsteri savus upurus ievilināja cietušos krāpnieciskos aprīkojuma nomas līgumos ar apsūdzēto izveidoto kriptovalūtas ģenerēšanas pakalpojumu "HashFlare". Proti, upuri tika aicināti iznomāt savas iekārtas, lai tiktu ģenerēta kriptovalūta, par ko tika solīta atlīdzība.

Tāpat Potapenko un Turigins izveidoja virtuālās valūtas banku "Polybius Bank", kas pēc būtības neeksistēja, taču būtiski, ka shēmas organizatori panākuši, lai cietušie savu it kā iegūto peļņu iegūtu šajā bankā. Lieki piebilst, ka visbiežāk cietušie nekādas dividentes nesaņēma. Ja arī kāds gribēja izņemt naudu, Potapenko un Turigina pārstāvji izdomāja iemeslus, kāpēc to nevar izdarīt. Piemēram, regulāri tika paaugstināts konta minimums, kas atļauj dividenžu izmaksu. Kā noprotams, šis slieksnis bija pietiekoši augsts, lai tikai retais varētu tikt pie savas naudas. Šo naudu Potapenko un Turigins savukārt sarūpēja uz jauno klientu rēķinu – klasiska Ponzi shēma, kad vecajiem klientiem dividentes tiek apmaksātas uz jauno klientu investīciju rēķina.

Laika gaitā neapmierināto klientu skaists auga. "KRĀPŠANA. Jums rodas ilūzija, ka gūstat peļņu, nekas vairāk. Es tur ieguldīju pirms kāda laika, un viņi turpināja paaugstināt minimālo summu, ko var izņemt. Es nevarēju izņemt savu naudu," savu pieredzi ar “HashFlare” aprakstīja kāds klients atsauksmju portālā Trustpilot. Simtiem citu cilvēku ir dalījušies tādā pašā pieredzē dažādos portālos. Tas, protams, pievērsa FIB uzmanību un izmaklēšanas rezultāts sadarbībā ar Igaunijas Kriminālpoliciju ir beidzies ar abu igauņu kripto gangsteru arestu.

Kritpoblēžu vājība – luksus dzīvestils, mašīnas un nekustamais īpašums

Pēc dažādiem informācijas avotiem Potapenko un Turigins, realizējot krāpnieciskās shēmas, spējuši piesavināties no 25 līdz 74.3 miljoniem ASV dolāru. Ja savās shēmās Potapenko un Turigins izrādīja augstas pilotāžas sarežģītību, tad daudz piezemētāki viņi izrādījās, kad runa bija par izkrāptās naudas tērēšanu. Viņu vājība – nekustamais īpašums un luksus automobiļi.

Krāpnieki iegādājušies daudz īpašumu Piritā (4 dzīvokļi, 3 zemes gabali, 2 mājas), Peetris rajonā (3 mājas, 1  zemesgabals) un Katas ciematā pie Peipusa (4 zemes gabali, 1 māja).

Un, lūk, dažas no “spēļmantiņām”, ko Potapenko un Turigins spēja izbaudīt vēl esot “zirgā”.

Audi A7 Sportback (2018) - no  $39,500 līdz $65,000

BMW X7 M50D (2019) - no $137,400 – 173,690

Lexus RX450H - ~ $47,920

Mercedes-Benz AMG G 63 (2018) - ~ $160,000

Audi sQ7s (2017) - ~ $84,990.