foto: AP/Scanpix
Sunaks apsūdzējis Krieviju mēģinājumā "nožņaugt" pasaules ekonomiku
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.
Pasaulē
2022. gada 14. novembris, 11:25

Sunaks apsūdzējis Krieviju mēģinājumā "nožņaugt" pasaules ekonomiku

Jauns.lv

Krievijas gāzes piegāžu apturēšanas dēļ Eiropā ir radusies enerģētikas krīze un pieaug elektrības rēķini, sakarā ar Krievijas centieniem pārtraukt graudu izvešanu no Ukrainas ostām palielinās pārtikas cenas. Maskava cenšas "nožņaugt" pasaules ekonomiku, savā rakstā "The Telegraph", sagaidot "Lielā divdesmitnieka" valstu samitu, paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

"Rezultātā divas trešdaļas G20 biedru pašlaik piedzīvo inflāciju virs 7%, un SVF prognozē, ka trešdaļa pasaules ekonomikas nākamgad atradīsies recesijas stāvoklī. (...) Krievija cenšas nožņaugt pasaules ekonomiku. Mums ir jāapvienojas, lai to apturētu un atjaunotu ekonomisko stabilitāti," raksta politiķis.

Viņš aicināja G20 valstis koordinēt rīcību un veikt pasākumus piecos punktos, lai izvairītos no krīzes. Izņemot palīdzību Ukrainai enerģētikas jomā, kas cieš infrastruktūras objektu bojājumu dēļ pēc Krievijas triecieniem, un citām valstīm, kur pieaug elektrības cenas, būtu jānovērš Krievijas "pārtikas pārvēršana ieročos".

Sunaks aicināja valstis, kas var saražot vairāk pārtikas vai atbrīvot krājumus, to darīt, lai palīdzētu palielināt piegādes uz trūcīgām valstīm, vēsta RBK.

Tāpat nepieciešams veikt pasākumus, lai aizsargātu ekonomisko drošību, jo īpaši pārstāt būt atkarīgiem no energonesēju piegādēm "no tādām valstīm kā Krievija, kas cenšas to izmantot pret mums". Tāpat jāpaliek uzticīgiem brīvo tirgu un atvērtās globālās ekonomikas virzībai, uzskata britu premjers.

Iepriekš Sunaks solīja kritizēt Krievijas varas iestādes gaidāmajā G20 samitā, kas 15. -16. novembrī notiks Bali. "G20 sammits nepaies ierastajā kārtībā. Mēs kritizēsim [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīmu,” viņš paziņoja, sakot, ka britu puse ir apņēmusies "atmaskot" Maskavas "nevērību" pret starptautisko sadarbību un suverenitātes jautājumiem.

Putins, komentējot iepriekš apsūdzības Krievijai par ekonomiskās situācijas pasliktināšanos pasaulē, sacīja, ka tas noticis Rietumu valstu rīcības dēļ, kas daudzus gadus pieļāvušas kļūdas ekonomiskajā politikā un ieviesušas "neleģitīmas sankcijas".

Pēc Krievijas prezidenta domām, Rietumvalstis Krievijas militārās operācijas sākumu izmanto kā "glābšanas riņķi", kas ļauj tām "novelt pašas nepareizos aprēķinus uz citām valstīm, šajā gadījumā Krieviju".