Medvedevs atkal izsakās par to, kas ietekmēja Krievijas lēmumu rīkot "īpašo militāro operāciju"
foto: AP/Scanpix/LETA
Dmitrijs Medvedevs.
Pasaulē
2022. gada 7. novembrī, 16:15

Medvedevs atkal izsakās par to, kas ietekmēja Krievijas lēmumu rīkot "īpašo militāro operāciju"

Jauns.lv

Krievijas lēmumu rīkot "īpašo militāro operāciju" lielā mērā ietekmēja Kijivas draudi atsākt kodolprogrammu, pirmdien savā "VKontakte" lapā rakstīja Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Dmitrijs Medvedevs.

Medvedevs atkal izsakās par to, kas ietekmēja Krie...

Viņš paziņoja, ka Kijivas režīms "rūgti raud par 1994. gada Budapeštas memoranda lēmumu par PSRS mantotā kodolarsenāla, kas atrodas Ukrainas teritorijā, atvilkšanu." "Un arī [Ukrainas līderi teica], ka viņi to būtu izmantojuši pret mums un pašu pilsoņiem ar diabolisku prieku," uzsvēra Medvedevs. "Par ko viņi nepārprotami deva mājienus, kad draudēja atsākt kodolprogrammu, kas lielā mērā izraisīja īpašo militāro operāciju," viņš rakstīja.

To sakot Medvedevs norādīja, ka visi Ukrainas prezidenti, sākot ar Leonīdu Kravčuku un beidzot ar Volodimiru Zelenski raksturoja Ukrainas kodolarsenāla noraidīšanu kā piespiedu mēru, "lai gan Kijivai nebija līdzekļu, lai saglabātu nejauši iegūto "spēku". "Medvedevs arī atzīmēja, ka lēmums par kodolarsenāla atvilkšanu no Ukrainas pieņemts spēcīga Vašingtonas spiediena ietekmē".

Viņš minēja Dienvidāfriku kā kontrastējošu piemēru, kas bija "pirmā un vienīgā valsts, kurai bija kodolieroči, to ražošanas potenciāls, komandkomplekss un piegādes līdzekļi, lai pieņemtu svarīgu politisku lēmumu to visu brīvprātīgi noraidīt". "Pēc tam tā pievienojās Kodolieroču neizplatīšanas līgumam un 1996. gadā kļuva par vienu no iniciatoriem Āfrikas bezkodolieroču zonas līguma noslēgšanai," viņš piebilda.

Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks arī norādīja, ka demokrātiskā valdība, kas nāca pie varas pēc aparteīda režīma krišanas, "pieņēma atbildīgu un suverēnu nostāju attiecībā uz savu tautu, kaimiņvalstīm un visu globālo sabiedrību un mūsdienās nenožēlo izvēli, kas tika izdarīta pirms 30 gadiem; tā ar to lepojas un piedāvā ceļu citiem ar savu piemēru."

"Tieši tāpēc Dienvidāfrika šodien ir svarīgākais jaunās daudzpolārās pasaules kārtības veidošanās pārstāvis. Pretorija uz vienlīdzīgiem pamatiem ar Krieviju, Ķīnu, Indiju un Brazīliju ir labi koordinēta BRICS mehānisma galvenais elements," secināja Medvedevs, raksta TASS.