foto: Nikolay Vinokurov / Alamy/ Vida Press
Maskavas “miroņu šovā” piedalās arī Rīgas apbedīšanas kantoris: bēru modes, nelaiķu ātrumapģērbšana, zārka pielaikošana. VIDEO
Tagad patriotisma propagandas ietekmē Krievijas galvaspilsētā arī bēres piedāvā organizēt trīskāsainā Krievijas karoga krāsās ar valstiskiem atribūtiem.
Pasaulē
2022. gada 8. novembris, 07:10

Maskavas “miroņu šovā” piedalās arī Rīgas apbedīšanas kantoris: bēru modes, nelaiķu ātrumapģērbšana, zārka pielaikošana. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas galvaspilsētā Maskavā novembra sākumā starptautiskajā izstāžu un konferenču kompleksā “Expocentre” norisinājās visnotaļ savdabīgi baisa izstāde “Некрополь – World Russia 2022” (“Nekropole – Pasaule. Krievija 2022”), kas piedāvāja vārda tiešā nozīmē nāvīgas atrakcijas, kas saistītas ar cilvēka pavadīšanu pēdējā gaitā un šo procedūru savā ziņā pārvērst par svētkiem un pat izklaidi. Šajā pasākumā piedalījās arī Rīgas rituālpakalpojumu birojs “Angel”.

Šo pasākumu Maskavas eskpocentrā tā īsti par starptautisku nosaukt gan nevarēja, jo, pēc organizatoru sniegtās informācijas, bez Baltkrievijas apbedīšanas birojiem, tajā piedalījās vēl uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas citu valstu firmas, no kurām viena bija no Latvijas.

Kāda Taizemes firma piedāvāja jaunākās ciparu tehnoloģijas un datorprogrammas, Ķīnas kompānija piedāvāja kapakmeņu apstrādi, bet Rīgā, Cēsu ielā, reģistrētā aģentūra “Angel”, kas nodarbojas ar mirušo cilvēku repatriāciju (transportēšanu) no Eiropas uz Krieviju reklamēja savus pakalpojumus. Katrā ziņā šīs trīs firmas ārpus Krievijas/Baltkrievijas “savienības” nebija to skaitā, kas piedalījās “Некрополь – World Russia 2022” bakhanālijās jeb “miroņu šovos”. Tāpat jāpiebilst, ka Rīgas aģentūrai “Angel” pēc būtības neko nevar pārmest, ka tā Krievijas teritorijā darbojas pārkāpjot starptautiskās sankcijas, jo nāve kā nekā ir “nepārvaramā vara” un, neatkarīgi no starptautiskajām sankcijām, cilvēks pēdējā gaitā jāpavada ar godu.

Tikai šī izpratne par godu Krievijā darbojošajamies desmitiem apbedīšanas biroju un rituālo pakalpojumu sniedzējiem ir visnotaļ savdabīga. Maskavas laikraksts “Новые Известия” (“Jaunās Vēstis”) raksta: “Maskavā notika ievērojams Krievijas realitāti raksturojošs notikums - apbedīšanas pakalpojumu izstāde, kurā bez “modīgiem” zārkiem un citiem sēru rituāla piederumiem notika arī dažādi konkursi un meistarklases.

Kaut arī šī pēc skaita jau ir trīsdesmitā “Nekropoles” izstāde, agrāk tā piesaistīja gandrīz tikai rituālo pakalpojumu profesionāļu uzmanību, bet tagad interese par to ir daudzkārt pieaugusi arī “amatieru” vidū. Un tajā nav nekā dīvaina - tādā veidā cilvēki traģiskos notikumus “izdzīvo” sava prieka pēc, tādējādi pasargājot savu psihi no īstu traģēdiju ietekmes.

Organizatori neslēpa šī pasākuma aktualitāti, aicinot foruma ietvaros pārrunāt “apbedīšanas nozares darbu mūsdienu realitātēs”. Pēc tradīcijas izstādē tika rīkoti dažādi teātrāli priekšnesumi. “Nekropoles” atklāšanas dienā notika sēru modes skate, grupas “Рождество” (“Ziemassvētki” jeb “Piedzimšana”) koncerts (ar galveno hitu - “Tā es gribu dzīvot”) un rituālās floristikas meistarklase.

Turklāt tika izvēlēts labākais bēru vadītājs jeb tamada. Izstādes apmeklētāji varēja arī nofotografēties ar lelli-mironi zārkā vai iesēsties krēslā-zārkā. Taču vislielāko ažiotāžu izraisīja mirušo ātrumapģērbšanas sacensības, kurās deviņas komandas, kas pārstāvēja dažādas apbedīšanas aģentūras, ģērba un grimēja manekenus, lai tos guldītu zārkā.

Organizatori atzīmēja, ka izstādes galvenā ideja bija “jaunas nāves filozofijas izpratne”, veidot jaunu sabiedrības attieksmi pret apbedīšanas dienestu darbības ētiskajiem, sociālajiem un vides aspektiem”.

Tāpat “Nekropoles” šovā bija arī “nāves dejas” ar dresētām čūskām, pieminekļu gravēšanas meistarklases un daudz, kas cits “nāvīgi aizraujošs”, kas Krievijas galvaspilsētas publiku aicināja “atslēgties” no skarbās Ukrainas kara izraisītās realitātes, kad uz Krieviju ikdienu no Ukrainas frontes tiek piegādāti desmitiem cinka zārku.

Izstādes “Некрополь -World Russia 2022” mājaslapā šo pasākumu reklamēja Krievija pirmās privātās krematorijas dibinātājs Novosibirskā Sergejs Jakušins: “Sabiedrībā ir jāmaina attieksme, jāparāda, ka nāvei jābūt tikpat skaistai kā bērna piedzimšanai. Galu galā mūsu sabiedrība, iegrimusi sociālajos un politiskajos satricinājumos, ignorēja šo seno un mūžīgo problēmu”.

Pēc internetā ievietotajām atsauksmēm un video, var spriest, ka nu Krievijas sabiedrība vairs neignorē nāves jautājumu, ko apliecināja arī visai savdabīgā veidā, piemēram, izpērkot speciāli “Nekropolei” radītos T-kreklus ar saukli “Грустно и точка” (“Skumīgi un punkts”), kas ir atsauce uz ātrās ēdināšanas uzņēmumu “Вкусно и точка” (“Garšīgi un punkts”), kas pirms dažiem mēnešiem stājās no Krievijas tirgus aizgājušā amerikāņu “McDonald’s” vietā.

foto: Nikolay Vinokurov / Alamy/ Vida Press
Novembra pirmajās dienās Maskavas lielo izstāšu kompleksu “Expocentre” bija pārņēmusi “nekropoles jautrība”.

Starp citu, jāpiebilst, ka “mirušo valstības” apmeklējums jeb “nāvīgās izklaides” maskaviešiem nemaz nebija tik lētas: pirmajās divās dienās ieeja Nekropoles valstībā maksāja 2000 rubļu (pēc neoficiālā kursa - ap 33 eiro); trešajā dienā visiem “sastapšanās ar nāvi” gan bija bezmaksas, bet tad vairs nenotika lielie “viņpasaules šovi”.

Uzņēmējs rada slimnīcas gultu, ko var pārvērst par zārku

Satraucoši attēli ar neskaitāmiem Covid-19 upuru līķiem, kas gaida apbedīšanu Ekvadoras lielākās pilsētas Gajakilas ielās, ir motivējuši Kolumbijā dzīvojošu uzņēmēju ...

gallery icon

Neparastie zārki

Tiem, kuri vēlas doties viņsaulē neparastā veidā, Lielbritānijas uzņēmums "Crazy Coffins" ražo īpašus zārkus. Personificētās mūžamājas var pasūtīt jebkādā veidolā ...

gallery icon

Honkongā norit pasaulē lielākā zārku un apbedīšanas piederumu jaunumu izstāde

No 8.-10.maijam Honkongā jau septīto reizi notiek izstāde, kurā tiek prezentēti modernākie, stilīgākie, mūsdienu tendencēm atbilstošākie zārki un inovācijas ...

gallery icon