foto: Mirrorpix / Vida Press
Obama: ASV vidustermiņa vēlēšanās uz spēles ir demokrātija
Bijušais ASV prezidents Baraks Obama.
Pasaulē
2022. gada 29. oktobris, 12:04

Obama: ASV vidustermiņa vēlēšanās uz spēles ir demokrātija

Jauns.lv/LETA

Nākammēnes gaidāmajās ASV vidustermiņa vēlēšanās uz spēles ir demokrātija, piektdien pirmajā kampaņas pieturas punktā sacīja bijušais ASV prezidents Baraks Obama.

Visiem ir jādodas vēlēt, lai nepieļautu, ka pie varas svirām nokļūst vēlēšanu sazvērestības teoriju sekotāji, kampaņas pasākumā Džordžijā sacīja eksprezidents.

"Ar demokrāta ievēlēšanu augstākajā amatā nepietiek. Mums ir jāievēl labi cilvēki visā amatu spektrā. Visā valstī ļaudis, kas cenšas graut mūsu demokrātiju, kandidē uz amatiem, kas pārraudzīs nākamās vēlēšanas," norādīja Obama.

"Ja viņi uzvarēs, nav zināms, kas var notikt,"  viņš piebilda.

Obama bija goda viesis mītiņā Džordžijā, kur divās vēlēšanās izvērsusies ļoti sīva sāncensība. Kampaņām tiek tērēti miljoniem dolāru, un norisēm pavalstī ar aizrautību seko visa Amerika.

Senators demokrāts Rafaels Vornoks cīnās par pārvēlēšanu pret Donalda Trampa atbalstīto amerikāņu futbola zvaigzni Heršelu Vokeru. Abi kandidāti uz štata vietu ASV Senātā ir melnādainie. Vornoks ir pirmais melnādainais, kas pārstāv Džordžiju ASV Senātā.

Šīs Džordžijas vēlēšanas var izšķirt to, kuras partijas kontrolē būs ASV Senāts, kas savukārt var ietekmēt prezidenta Džo Baidena iespējas īstenot savu programmu.

Sīva cīņa izvērsusies arī par Džordžijas gubernatora amatu. Šajās sacīkstēs republikānim Braienam Kempam jācīnās pret ietekmīgo demokrāti Steisiju Abramsu.

Amerikāņi jau sākuši balsot vēlēšanās, kas izšķirs, kuras partijas kontrolē atradīsies abas Kongresa palātas, kā arī to, kas nonāks gubernatoru amatos vairākos desmitos štatu.

Vēlēšanās 8.novembrī izšķirsies arī simtiem amatu liktenis apgabalu un štatu līmeņos.