Pasaulē
2022. gada 5. oktobris, 16:02

Franču aktrises griež sev matus, paužot atbalstu Irānā protestējošajām sievietēm

Jauns.lv

Franču aktrises, tostarp Žiljeta Binoša, sociālajos medijos publicējušas video, kurā sev nogriež matu šķipsnas, paužot atbalstu Irānas sievietēm, kuras protestē pret Mahsas Amini nāvi, kura gāja bojā, atrodoties Irānas policijas apcietinājumā šā gada septembrī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Reliģiskā policija Amini aizturēja “neislamiskā” apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidro policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomira.

Mirušajai Irānas sievietei tika pārmests tas, ka viņa ir neadekvāti valkājusi plīvuru, kā rezultātā bija atsegtas dažas matu cirtas.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un lielākos protestus kopš 2019.gada, kuros bojā gājuši vairāki desmiti cilvēku, tostarp arī bērni.

Irānas varasiestādes uz protestiem reaģējušas ar spēku un ierobežojušas piekļuvi internetam. Simtiem demonstrantu, reformistu, aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.

Vairākas Irānas sabiedrībā labi pazīstamas sievietes, tīmeklī publicējušas video un fotogrāfijas, protestējot saistībā ar Amini nāvi, nogriezušas sev matus.

Video redzams, kā Džuljeta Binoša, nogriežot sev milzīgu šķipsnu matus un pieliekot tos pie kameras, saka: “Brīvībai!”

Binošai matu griešanā pievienojās arī citas franču aktrises un dziedātājas, tai skaitā Mariona Kotijāra un Izabella Adžanī.