foto: EPA/Scanpix
Kosmosā dosies astronaute ar igauņu saknēm
Nikola Aunapu-Manna izteikusies, ka varētu apciemot vectēva dzimto Igauniju.
Pasaulē
2022. gada 5. septembris, 07:11

Kosmosā dosies astronaute ar igauņu saknēm

Kas Jauns Avīze

"Space X" kosmosa kuģi "Dragon", kuram šoruden jānogādā četri astronauti Starptautiskajā kosmosa stacijā, komandēs Nikola Aunapu-Manna (45) – pirmā igauņu un vienlaikus arī indiāņu izcelsmes astronaute.

Lidojums paredzēts 29. septembrī, komandā būs arī ASV astronauts Džošs Kasada, japāņu astronauts Koiči Vakata un krievu kosmonaute Anna Kikina.

Aunapu-Manna ir ASV jūras kājnieku pulkvežleitnante, 1999. gadā beigusi ASV Karaflotes akadēmiju, 2001. gadā ieguvusi Stenforda universitātes grādu inženierzinātnēs. Viņa piedalījusies divās misijās Irākā un Afganistānā, kur, pilotējot iznīcinātāju F/A-18s, veikusi 47 kaujas lidojumus. Kopumā Aunapu-Manna gaisā pavadījusi 2500 stundu, pilotējot 25 tipu lidmašīnas, un veikusi 200 nosēšanos uz aviācijas bāzes kuģa.

2013. gadā viņa bija viena no astoņiem kandidātiem, kurus atlasīja no vairāk nekā 6800 pretendentu uz astronautu apmācībām, un vēlāk NASA paziņoja, ka Aunapu-Manna varētu būt starp pirmajiem astronautiem, kas dosies uz Marsu.

Viņas vectēvs pa tēva līniju Helmuts Aunapu emigrēja no Igaunijas pagājušā gadsimta divdesmitajos gados un apmetās uz dzīvi ASV. Otrā pasaules kara laikā viņš dienēja ASV armijas sapieru daļās, uzdienējoties līdz pulkvežleitnanta pakāpei.

Tomēr Nikola savu vectēvu nekad nav redzējusi, jo viņš nomira, kad viņas tēvs Hovards bija tikai 11 gadus vecs. Aunapu-Manna 2020. gadā intervijā laikrakstam "Postimees" atzina, ka viņa neko daudz nezina par savām igauņu saknēm. Līdz šim viņa nav bijusi arī Igaunijā, taču izteikusies, ka varētu apmeklēt sava vectēva dzimteni pēc atgriešanās no orbītas. Viņa būs pirmā igauņu izcelsmes astronaute, kas devusies kosmosā. 

Daudz vairāk viņa lepojas ar savām Amerikas pamatiedzīvotāju saknēm – Aunapu-Manna pieder vailaki ciltij no Ziemeļkalifornijas. Kosmosa lidojumā astronaute plāno ņemt līdzi indiāņu sapņu ķērāju. Pirmais Amerikas pamatiedzīvotāju pārstāvis kosmosā bija Džons Heringtons 2002. gadā.