foto: REUTERS/SCANPIX
Ungārija slēdz līgumu ar kodolteroristiem
Okupantu karavīrs pie Zaporižjas kodolspēkstacijas Ukrainas dienvidos.
Pasaulē
2022. gada 4. septembris, 06:07

Ungārija slēdz līgumu ar kodolteroristiem

Kas Jauns Avīze

Laikā, kad Krievija piekopj kodolterorismu, ieņemot Zaporižjas atomspēkstaciju Ukrainā, Ungārija apstiprinājusi darījumu ar "Rosatom" par divu jaunu kodolreaktoru būvniecību, kas izmaksās 12,5 miljardus eiro. Būvdarbi sākšoties jau tuvāko nedēļu laikā.

Krievijas iebrukums Ukrainā nav mazinājis Budapeštas ieinteresētību šajā projektā, kas paredz papildināt četrus esošos reaktorus Pakšas atomelektrostacijā. Finansējumu pamatā nodrošina Krievija, kas piešķīrusi Ungārijai desmit miljardu ASV dolāru lielu aizdevumu, kamēr Budapešta sedz atlikušos 2,5 miljardus eiro.

Aizvien tālāk no Eiropas

Fakts, ka projektam dota zaļā gaisma, ir kārtējais apliecinājums Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna tuvajām attiecībām ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto paziņojis, ka jaunie reaktori darbību varētu sākt 2030. gadā. 2014. gadā slēgtais līgums paredz, ka divi 1200 megavatu reaktori vairāk nekā divkāršos Pakšas AES pašreizējo jaudu. 1980. gadā komunistiskā marionešu režīma laikā, izmantojot toreizējās PSRS tehnoloģijas, būvētā AES nodrošina aptuveni 40% no Ungārijas elektroenerģijas patēriņa.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Somija maijā atteicās no līdzīga projekta. Tikmēr Budapešta aizvien vairāk attālinās no Eiropas Savienības un NATO, dažādos veidos cenšas bremzēt sankcijas pret Krieviju un vienojusies ar Maskavu par papildu dabasgāzes piegādēm.

Šausmas Zaporižjā

Bez pārspīlējumiem var teikt, ka Ungārija sadarbojas ar teroristiem, tostarp ar vienu no viņu struktūrām – "Rosatom", kas saimnieko okupantu martā ieņemtajā Zaporižjas kodolspēkstacijā, lielākajā Eiropā.

Šeit valda baiļu atmosfēra, okupanti pagrabos ierīkojuši spīdzināšanas telpas, darbiniekus iebiedē, lai viņi nestāstītu patiesību Starptautiskās atomenerģijas aģentūras komandai ar direktoru Rafaelu Grosi priekšgalā. Pirms šīs vizītes izskanēja, ka okupanti katrā vadības centra telpā plāno izvietot savējos, kas uzdosies par vietējiem, kuri gaidījuši "atbrīvotājus".

Agresori pat ir vairākkārt apšaudījuši Zaporižjas AES, un pastāv radiācijas un ugunsgrēku risks. Ekspertiem jānovērtē AES bojājumi, drošības sistēmu funkcionalitāte, darbinieku stāvoklis, jāveic steidzami drošības pasākumi.

Medvedeva mājieni

25. augustā AES pirmo reizi tās vēsturē tika atslēgta no Ukrainas tīkla, pēc tam kad apšaudes izraisītā ugunsgrēkā bija nodarīti bojājumi elektrolīnijām. 26. augustā AES atkal pieslēgta tīklam.

Putins piekrita, ka neatkarīgu ekspertu komanda dodas uz Zaporižjas AES caur Ukrainu, pēc telefonsarunas ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu 20. augustā.

ANO ir aicinājusi pārtraukt visas militārās aktivitātes AES apkārtnē, tikmēr bijušais Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs draudējis ar kodolterora aktiem, paužot, ka Eiropas kodolspēkstacijās viss kas var gadīties.