foto: MET OFFICE via REUTERS
Gibraltārs atguvis pilsētas statusu
Gibraltārs
Pasaulē
2022. gada 29. augusts, 11:54

Gibraltārs atguvis pilsētas statusu

Jauns.lv

Lielbritānijas aizjūras teritorija Gibraltārs atguvis neskaidros apstākļos zaudēto pilsētas statusu. Zināms, ka karaliene Viktorija Gibraltāru par pilsētu bija pasludinājusi jau pirms 180 gadiem, raksta BBC.

Gibraltārs šogad bija pieteicies kļūt par pilsētu karalienes platīna jubilejas ietvaros.

Kad pētnieki aplūkoja Nacionālo arhīvu, viņi atklāja, ka Gibraltārs par pilsētu atzīts jau 1842. gadā.

Tagad šis statuss ir apstiprināts no jauna. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons to raksturoja kā "milzīgu atzinību", kas svin Gibraltāra "bagāto vēsturi un dinamiku".

Gibraltārs ir Lielbritānijas aizjūras teritorija kopš 1713. gada, kad tas tika nodots Lielbritānijai saskaņā ar miera līgumu, kas tika parakstīts pēc kara par Spānijas mantojumu.

Uz pilsētas statusu šogad pretendēja 39 vietas, un astoņas no tām apstiprinātas.

Pilsētas statuss bieži tiek saistīts ar katedrāli, universitāti vai lielu iedzīvotāju skaitu, taču nav tiešu noteikumu tā piešķiršanai - to piešķir monarhs pēc ministru ieteikuma. Materiālu labumu pilsētas statuss nesniedz, vien īpašu apzīmējumu kartēs un lepnumu iedzīvotāju sirdīs.

Lielbritānijas valdība informē, ka Gibraltārs izslēgts no oficiālajiem pilsētu sarakstiem pēc tam, kad karaliene Viktorija tam sākotnēji piešķīrusi šo titulu, taču nav skaidrs, kā un kāpēc tas noticis.