foto: AFP/Scanpix
"Ir laiks doties pilnīgas normalizācijas virzienā." Borels sāk Kosovas-Serbijas sarunas
Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.
Pasaulē
2022. gada 18. augusts, 15:50

"Ir laiks doties pilnīgas normalizācijas virzienā." Borels sāk Kosovas-Serbijas sarunas

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels Briselē sācis augsta ranga krīzes sarunas Kosovas un Serbijas starpa, mudinot abas puses izrādīt elastību.

"Nesenā spriedze Kosovas ziemeļos jau atkal apliecināja, ka ir laiks doties pilnīgas normalizācijas virzienā," ceturtdien tviterī norādīja Borels.

Cerot uz progresu, Borels aicināja Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču un Kosovas premjerministru Albinu Kurti "būt atvērtiem un elastīgiem, lai rastu kopīgu pamatu".

Abu Balkānu valstu līderi ieradušies uz sarunām, kurās kā vidutājs ir ES, pēc atsevišķām sarunām trešdien ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, kurās tika spriests par neseno spriedzi.

Kosovas valdība 31. jūlijā nolēma atlikt jauno prasību par robežšķērsošanas dokumentiem Serbijas pilsoņiem ieviešanu, jo Kosovā dzīvojošie serbi sarīkoja protestus, bloķējot ceļus.

Pēc šī Prištinas lēmuma ES ierosināja rīkot jaunas sarunas.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999. gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008. gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Kosovas neatkarību atzīst vairāk nekā 90 valstis, to vidū ir arī Latvija.