foto: Unsplash
Šveices kūstošajos ledājos sāk atrast līķus
Šveices Alpi šogad jau piedzīvojuši divus spēcīgus siltuma viļņus.
Pasaulē
2022. gada 11. augusts, 19:13

Šveices kūstošajos ledājos sāk atrast līķus

Jauns.lv

Šveicē ledāji, kas kūst klimata pārmaiņu dēļ, atklāj pusgadsimtu senus noslēpumus, raksta "The Guardian". Augstās temperatūras dēļ šovasar Alpos atrastas sen pazudušu tūristu mirstīgās atliekas.

Ledāju kušanas dēļ augustā tūristi jau atraduši neatpazītas cilvēku mirstīgās atliekas un avarējušu lidmašīnu. Divi franču alpīnisti uzdūrās cilvēka skeletam, kāpjot uz Česenas ledāja Valē dienvidu kantonā. Mirstīgās atliekas policija paņēmusi ekspertīzes veikšanai.

Tiek norādīts, ka kauli atrasti līdzās vecajai takai, kuru tūristi neizmanto jau aptuveni 10 gadus, paziņojis kalnu būdas uzraugs Dario Andenmatens. Tieši no turienes alpīnisti sākuši kāpienu šajā reģionā.

Tūristi, kas skeletu atraduši, acīmredzot izmantojuši vecās kartes, tāpēc arī iegriezušies pamestajā takā. Pēc Andenmatena teiktā, no ķermeņa palikuši tikai kauli, tāpēc eksperti lēš, ka cilvēks miris kalnos 1970. vai 1980. gados.

Nedēļu iepriekš Štokijas ledājā netālu no Cermatas kūrorta atrasts cits līķis. Policija paziņojusi, ka abos gadījumos tiek veikta DNS analīze, lai identificētu bojāgājušo personu.

Kopš 1925. gada šajā Alpu reģionā ir pazuduši aptuveni 300 cilvēki. Viņu vidū ir lielveikalu tīkla īpašnieks un miljonārs Karls Erivans Haubs. Viņš pazuda Cermatas rajonā, gatavojoties slēpošanas tūrei 2018. gada aprīlī. Vietējie mediji vēsta, ka tieši viņa mirstīgās atliekas varēja atrast uz Štokijas ledāja.

Augusta sākumā kalnu gids atrada lidmašīnas atlūzas, kas avarēja 1968. gada jūnijā virs Aleča ledāja.

Šveices Alpi šogad jau piedzīvojuši divus spēcīgus siltuma viļņus. Jūlijā vietējās varas iestādes pat ieteica tūristiem nekāpt Materhorna virsotnē ārkārtīgi augstās temperatūras dēļ.