foto: AFP/Scanpix
Peru reģistrēts pirmais ar pērtiķu bakām saistītais nāves gadījums
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2022. gada 2. augusts, 00:08

Peru reģistrēts pirmais ar pērtiķu bakām saistītais nāves gadījums

Jauns.lv / LETA

Peru pirmdien tika reģistrēts pirmais ar pērtiķu bakām saistītais nāves gadījums šajā valstī, kur jau konstatēti vairāk nekā 300 šīs slimības gadijumi, paziņoja veselības dienesta amatpersona.

Mirušais bija "pacients, kurš ieradās slimnīcā nopietnā stāvoklī ar pērtiķu bakām, un viņa veselība bija novājināta pēc HIV/AIDS ārstniecības pārtraukšanas," sacīja Limas 2.maija slimnīcas direktors Eduardo Farfans.

45 gadus vecais vīrietis nomira no "sepses" novājinātas imūnsistēmas dēļ, sacīja Farfans.

Direktors arī pateica, ka viņa slimnīcā tiek ambulatoriski ārstēti apmēram astoņi vai deviņi pērtiķu baku pacienti dienā. 

Līdz šim bija ziņots par trim ar pērtiķu bakām saistītiem nāves gadījumiem ārpus Āfrikas - diviem Spānijā un vienu Brazīlijā, kā arī par iespējamu nāves gadījumu no pērtiķu bakām Indijā.

Pašreizējais pērtiķu baku uzliesmojums vairāk nekā 70 valstīs ir līdz šim lielākais šīs slimības uzliesmojums. Pasaules Veselības organizācija (PVO) 23.jūlijā to pasludināja par "globālu ārkārtas situāciju".

Saskaņā ar PVO datiem kopš maija sākuma visā pasaulē ārpus Āfrikas ir atklāti vairāk nekā 18 000 pērtiķu baku gadījumu, lielākā daļa no tiem Eiropā.