Centrāleiropa un Austrumeiropa iebilst pret Eiropas Savienībs bēgļu kvotām
Par bēgļu kvotām Eiropas Savienības līderi lems samitā jūnijā.
Pasaulē

Centrāleiropa un Austrumeiropa iebilst pret Eiropas Savienībs bēgļu kvotām

Jauns.lv

Piektdien Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas un Slovākijas iebildumiem pret Eiropas Savienības (ES) plānotajām bēgļu kvotām piebiedrojās arī Polija.

Centrāleiropa un Austrumeiropa iebilst pret Eiropa...

Polijas premjerministre Eva Kopača paziņoja, ka Varšava neatbalstīs Briseles ieceri noteikt, ka visām dalībvalstīm jāuzņem noteikts skaits bēgļu. Tomēr Polija būtu atvērta iespējai bēgļus uzņemt brīvprātīgi.

"Mēs nesakām, ka mēs nepieņemsim imigrantus, mēs sakām, ka mēs gribam izteikt uzticamu priekšlikumu, un tā, tāpat kā citi Eiropas kolēģi, es atbalstu brīvprātīgu lēmumu šajā jautājumā," sacīja Kopača.

Arī Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva un Slovākija norādījušas, ka ir gatavas uzņemt bēgļus brīvprātīgi.

Ar priekšlikumu noteikt bēgļu kvotas ES nāca klajā, lai risinātu nepieredzētā Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu bēgļu pieplūduma problēmu.

Saskaņā ar iecerēto lielākajai ES austrumu reģiona valstij Polijai nāktos uzņemt 5,64 procentus no visiem imigrantiem, kas ierodas ES, bet mazajai Igaunijai - tikai 1,76 procentus.

Salīdzinājumam, Vācijai būtu jāuzņem 18,42 procenti Vidusjūrā izglābto bēgļu un imigrantu.

Lielbritānijai, Īrijai un Dānijai ir iespēja nepiedalīties šajā sistēmā.

Par bēgļu kvotām ES līderi lems samitā jūnijā.

Saskaņā ar Starptautiskās Migrācijas organizācijas datiem šogad Vidusjūru šķērsojuši jau 34 000 nelegālo imigrantu, no kuriem 1770 noslīka vai pazuda bez vēsts.

Pagājušajā gadā organizācija ziņoja par 3300 nāves gadījumiem.

Lai cīnītos pret masu nelegālo imigrāciju, ES vēlas arī pārtvert cilvēku kontrabandistu laivas Lībijas ūdeņos, pirms tās nonāk Eiropas jurisdikcijā. Tam nepieciešams ANO akcepts.

LETA / Foto: AFP/LETA