foto: www.leader.ir
Irānas augstākais musulmaņu līderis Hameneji nešķīsti pazemo Krievijas prezidentu Putinu
Nešķīstais rokasspiediens. Irānas augstākais līderis Hameneji, sarokojoties ar Putinu, viņam pasniedzis kreiso roku, kas musulmaņu pasaulē skaitās īpaši aizvainojoši.
Pasaulē
2022. gada 26. jūlijs, 06:09

Irānas augstākais musulmaņu līderis Hameneji nešķīsti pazemo Krievijas prezidentu Putinu

Jauns.lv

Diplomātiskās un reliģiskās etiķetes eksperti pamanījuši zīmīgu niansi, kā pirms nedēļas Irānas augstākais garīgais līderis ajatolla Alo Hameneji simboliski izrādījis necieņu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam viņa vizītes laikā Teherānā. Ajatolla Hameneji Putinam sveicienam pasniedzis kreiso roku, kas islāma tradīcijās skaitās īpaši necienīgi, jo kreisā roka tiek izmantota tikai darbībām, kas “rada neērtības”, piemēram, notīroties pēc tualetes apmeklējuma.

Protams, situācijas var būt dažādas un, pretēji protokolam, sasveicināties ar kreiso roku ir pieņemami arī musulmaņu vidē, bet tikai gadījumos, ja nav iespējams izmantot labo roku, piemēram, tā ir savainota, slima vai ievainota, vai vispār amputēta; tas var būt pieļaujams arī tad, ja cilvēks ir kreilis.

Tomēr šai gadījumā ne Hameneji, ne Putins nav kreiļi, un abu vīru labās rokas ir pie pilnas veselības, jo Hameneji labo roku sasveicinoties izmantojis vēl pavisam nesen, tiekoties ar Sīrijas prezidentu Bašara al Asadu un Turkmenistānas prezidentu Serdaru Berdimuhamedovu. Bet Putins savukārt tai pašā dienā labrocīgi sasveicinājies ar Irānas prezidentu Ebrahimu Raisi.

Nešķīstā kreisā roka

Musulmaņu tradīcijās strikti nodalīta cilvēka ķermeņa labā un kreisā puse. Pravietis Muhameds, piemēram, strikti noteicis, ka ar kreiso roku nedrīkst ne ēst, ne dzert, jo tā darījis šaitans (pats nelabais). Tāpat ar kreiso roku nedrīkst atvērt mošejas durvis. Kreiso roku izmanto “netīriem” darbiem, piemēram, sevi sakopjot pēc tualetes apmeklējuma, un viens no baušļiem skan – nevar ar roku, ar kuru aizslauka netīrību un negantību, vēlēt labu.

Musulmaņu teologi daudz lauzuši šķēpus par kreisās rokas jautājumu un nonākuši pie slēdziena, ka sasveicināties, ēst vai atvērt mošejas durvis ar kreiso roku pieļaujams gadījumos, ja labo roku liedz izmantot “slimība vai trauma”.

Irānas ajatolla “nešķīsti” sveicina Putinu:

Hameneji “draudzīgā sasveicināšanas” ar Putinu, pēc visa spriežot, ir simboliska un vēstījums pasaulei, ka pret Putinu nav viennozīmīgi labvēlīga attieksme arī Krievijai “draudzīgajā valstī” - Irānā, kura, tāpat kā Krievija, pakļauta sankcijām un kur valda totalitārs režīms, kas no panckām ārā lamā “sakurtējušo” Rietumu pasauli.

Hameneji neciena Putinu

Hameneji mājaslapā leader.ir publicētas oficiālās fotogrāfijas no šīs tikšanās. Lai arī tajā ir atrodamas sīkas atskaites par Hameneji oficiālajām tikšanām, tajās izvairās publicēt fotokadrus, kā viņš, tiekoties ar dažādiem pasaules līderiem vai tautiešiem, sasveicinoties sarunbiedram spiež roku. Tikai šajā gadījumā tas ir īpaši atainots pat vairāk nekā ar vienu foto: Hameneji, kuru nu nekādi nevar vainot konservatīvo musulmanisma tradīciju neievērošanā vai “aizmiršanā”, Putinam sveicienam pasniedzis kreiso roku, kuru rašistu vadonis centies neveikli satvert. Tikmēr Hameneji labā roka pie pilnas veselības nepiedalās šajā “sveiciena rituālā”. 

Šo “nešķīsto” sasveicināšanās rituālu pamanījuši pasaules vadošie plašsaziņas līdzekļi. Britu laikraksta “Daily Express” interneta vietnē rakstīts:

“Sociālo mediju lietotājs @powernashary, regulārs Ukrainas kara komentētājs, atzīmējis: “Kreisā roka islāmā tiek uzskatīta par “netīru”. Viss “tīrais” tiek darīts ar labo roku, ieskaitot rokasspiedienus. Tā ir cieņas izrādīšana.”

Žurnālists un politikas komentētājs Ivans Jakovina arī steidzis norādīt uz acīmredzamo Irānas līdera cieņas pret Putinu trūkumu. Viņš telekanālam “Freedom” uzsvēris: “Un lielais ajatolla Ali Hamenejs arī neciena Putinu.

Arābu kultūrā labā roka ir rezervēta maltītes ēšanai un cilvēku sveicināšanai, tā sekojot pravieša Muhameda tradīcijām, kurš šīm lietām izmantoja savu labo roku. Bet kreiso roku parasti izmanto, lai notīrītu sevi pēc tualetes apmeklējuma. Līdz ar to sasveicināšanos ar kreiso roku var tikt uzskatīta par apvainojumu.”

Te gan jāteic, ka Hameneji Putina pazemojis tikai simboliski, ne vārdos. Tikšanās laikā viņš izteicis piekrišanu Krievijas rīcībai Ukrainā: “Karš ir smaga un skarba kategorija, un Islāma Republika nekādā ziņā nav apmierināta, ka no tā cieš vienkāršie cilvēki, bet Ukrainas gadījumā, ja jūs nebūtu uzņēmies iniciatīvu, otra puse ar savu iniciatīvu būtu izraisījusi karu.”

Arī Turcijas prezidents Putinam liek vaikstīties

Bet šis nebija vienīgais Putina pazemošanas atgadījums Irānas galvaspilsētā. Viņš Teherānā tikās arī ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kurš Krievijas līderim uz sevi uzgaidāmajā telpā “cēlā vientulībā” lika gaidīt minūti. Pasaules līderu tikšanās ir skrupulozi saplānotas līdz pēdējai sekundei, it sevišķi to publiskā daļa. Piemēram, abiem līderiem uz sarunām jāierodas ar sekundes simtdaļas precizitāti.

Tikai šoreiz Turcijas prezidents sasveicināties ar Putinu ieradās ar minūtes novēlošanos, šai laikā Kremļa tirānam liekot nervozi vienatnē mīņāties un vaikstīties, kamēr viņu no visām pusēm fotografēja un filmēja.

Rašistu vadonis Putins samulsis gaida Turcijas prezidentu:

Te jāatgādina, ka pats Putins savulaik izrādījis klaju necieņu pasaules līderiem, arī attiecībā pret Erdoganu. Tā 2020. gadā Erdogana vizītes laikā Maskavā šādā pašā situācijā Putins savam Turcijas kolēģim lika mulsumā pavadīt divas minūtes. Politikas vērotāji pieļauj, ka šī bija smalka Erdogana atriebība par Putina nepieklājīgo izrīcību pirms diviem gadiem.

Ietekmīgā amerikāņu žurnāla “The National” vecākā korespondente Džoisa Karama “tviterī” to komentē: “Šīs 50 sekundes, ko Erdogans lika Putinam gaidīt kameru priekšā, izskatoties samulsušam, liecina par to, ka daudz kas ir mainījies pēc Ukrainas.”

19. jūlijā Teherānā notika Irānas, Turcijas un Krievijas līderu tikšanās, kuras viens no galvenajiem mērķiem, bija vienoties par Ukrainas graudu eksportu pa Melno jūru, kuru sagrābusi Krievija. Sarunās tika panākta vienošanās, ka tiks nodrošināts graudu eksports, galvenokārt izmantojot Odesas ostu. Bet dažas dienas pēc šīm sarunām Krievija sāka bombardēt Odesas ostu, kas liecina, ka Kremlim nevar ticēt. Kamēr pasaules līderi rašistiem dod “simboliskus triecienus”, kas nevienam neatņem dzīvības, Krievija rīkojas gluži pretēji…

Putins gan no savas “sabiedrotās” Irānas varētu būt dabūjis pamatīgu pļauku. Putins uz Teherānu esot devies tādēļ, lai sarunātu no tās iepirkt bezpilota militāros lidaparātus, lai varētu turpināt iebrukumu Ukrainā (Kremlis gan noliedzis, ka šis jautājums būtu bijis iekļauts divpusējo sarunu programmā). Bet dažas dienas pirms Putina ierašanās Irānā šīs valsts ārlietu ministrs Huseins Amirabullahjans noliedza ziņas, ka Teherāna būtu gatava piegādāt Krievijai vairākus simtus bezpilota kaujas lidaparātu.

Amirabullahjans norādījis, ka Irāna “izvairās darīt jebko, kas varētu novest pie tālākas eskalācijas Ukrainā, piemēram, no ieroču piegādes”. “Mums ir militāri līgumi ar Krieviju, taču mēs nepalīdzēsim nevienai no pusēm šajā konfliktā,” bildis ministrs.