foto: EPA/Scanpix
Karstuma vilnis prasījis 1700 dzīvību Spānijā un Portugālē
"Karstums nogalina. Pēdējās desmitgadēs simtiem tūkstošu cilvēku ir miruši ārkārtēja karstuma rezultātā ilgstošu karstuma viļņu laikā," teikts PVO Eiropas reģiona direktora Hansa Klūges paziņojumā.
Pasaulē
2022. gada 22. jūlijs, 21:55

Karstuma vilnis prasījis 1700 dzīvību Spānijā un Portugālē

Jauns.lv / LETA

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs piektdien paziņoja, ka pašreizējais karstuma vilnis Eiropā ir izraisījis vairāk nekā 1700 nāves gadījumu tikai Ibērijas pussalā vien.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Karstums nogalina. Pēdējās desmitgadēs simtiem tūkstošu cilvēku ir miruši ārkārtēja karstuma rezultātā ilgstošu karstuma viļņu laikā," teikts PVO Eiropas reģiona direktora Hansa Klūges paziņojumā. "Šogad mēs jau esam pieredzējuši vairāk nekā 1700 nevajadzīgu nāves gadījumu pašreizējā karstuma vilnī Spānijā un Portugālē vien."

Viņš uzsvēra, ka ekstrēma karstuma iedarbība bieži saasina jau esošās veselības problēmas, un atzīmēja, ka īpašs risks ir zīdaiņiem un bērniem, kā arī vecāka gadagājuma cilvēkiem.

PVO Eiropas birojs skaidro, ka šis skaitlis ir provizorisks aprēķins, kas balstīts uz valstu iestāžu ziņojumiem, un ka upuru skaits "jau ir palielinājies un turpmākajās dienās vēl pieaugs".

Patiesais nāves gadījumu skaits, kas saistīts ar karstuma vilni, nebūs zināms nedēļām ilgi, sacīja Klūge, piebilstot, ka "šī svelošā vasaras sezona ir tik tikko pusē".

"Visbeidzot, šīs nedēļas notikumi atkal norāda uz izmisīgo nepieciešamību pēc Eiropas mēroga rīcības, lai efektīvi cīnītos pret klimata pārmaiņām," sacīja Klūge.

Viņš sacīja, ka PVO Eiropas reģiona valstis jau ir pierādījušas, ka spēj sadarboties, lai novērstu steidzamus draudus globālajai veselībai, un mums ir pienācis "laiks to darīt atkal".

PVO Eiropas reģions aptver teritorijas no Grenlandes līdz Krievijas Klusā okeāna krastam un tajā iekļautas kā Vidusāzijas valstis, tā Turcija un Ukraina.