foto: AP/Scanpix
Putins varētu būt devis pavēli ieņemt Harkivas apgabalu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2022. gada 17. jūlijs, 15:08

Putins varētu būt devis pavēli ieņemt Harkivas apgabalu

Jauns.lv

Visaptverošam iebrukumam Ukrainā turpinoties piekto mēnesi, Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu būt devis pavēli ieņemt Harkivu un vēl neokupēto Harkivas apgabala daļu, secinājuši ASV bāzētā Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi.

Okupanti nogalina Vinnicas iedzīvotājus - ar raķetēm apšaudīta dzīvojamā ēka un birojs

Krievijas raķešu triecienā Ukrainas vidienes pilsētā Vinnicā ceturtdien nogalināti 17 un ievainoti 30 cilvēki, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests ...

gallery icon

Kā norāda ISW eksperti, pagaidām gan ir tikai netieši pierādījumi tādam Putina rīkojumam.

Kopš 26.jūnija Krievijas karaspēks cenšas ieņemt uz ziemeļiem no Harkivas esošo Dementijivku, kurai ir ierobežota nozīme Krievijas aizsardzībā pret Ukrainas pretuzbrukumiem.

Turklāt Ukrainas militārie izlūki publicējuši noklausītu telefonsarunu, kurā Krievijas karavīrs sūkstas, ka viņa komandierim ir vienalga par zaudējumiem, jo viņa vienīgais mērķis ir nonākt līdz Harkivai.

Putina karš tuvplānā: Ukrainas otra lielākā pilsēta Harkiva un tās cilvēki 2022. gada martā

gallery icon

Tāpat ISW ziņo, ka Krievijas ieceltās amatpersonas no pagaidu okupētajām Harkivas apgabala teritorijām sākušas sadarboties ar pašpasludinātās Luganskas tautas republikas pārstāvjiem, kas varētu liecināt par Krievijas mērķi radīt apstākļus ilgstošai okupācijai.

Vienlaikus ISW analītiķi par maz ticamu uzskata iespēju, ka Krievija gūs panākumus Harkivas pilsētas un visa apgabala ieņemšanā. Analītiķi uzskata, ka tuvāko dienu laikā Krievijas armija mēģinās pastiprināt uzbrukumus uz ziemeļiem no Harkivas, tomēr maz ticams, ka tas dos būtiskus teritoriālus panākumus.

Ukraiņiem 2022. gada pavasaris jāpavada pazemē. Kā rit dzīve Harkivas metro

Kopš 24. februāra, kad Krievija sāka bezjēdzīgo karu Ukrainā, valsts otrās lielākās pilsētas Harkivas metro sistēma ir kļuvusi par mājvietu ...

gallery icon

Krievija turpina izmantot artilēriju visā kontaktlīnijas garumā.

Ukrainas puse ziņo, ka svētdien Harkivas virzienā ienaidnieks mēģina noturēt ieņemtās pozīcijas, kā arī veic izlūkošanu ar bezpilota lidaparātu un veic pozīciju inženiertehnisko aprīkošanu.