Lietuvas prezidents Gitans Nausēda: “Ja Eiropa atbrīvosies no Krievijas diktāta enerģētikā, telefonzvani uz Maskavu apsīks”
foto: LETA
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Pasaulē

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda: “Ja Eiropa atbrīvosies no Krievijas diktāta enerģētikā, telefonzvani uz Maskavu apsīks”

Jauns.lv / LETA

Ja Eiropa atbrīvosies no Krievijas diktāta enerģētikā, pavērsies ceļš pilnīgai Eiropas Savienības (ES) politiskajai patstāvībai un telefonzvani uz Maskavu apsīks, ceturtdien savā ikgadējā ziņojumā Seimam sacījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda: “Ja Eiropa atb...

Pēc viņa teiktā, sankcijas, kas saskaņotas ar transatlantiskajiem sabiedrotajiem, šobrīd gan iegrožo Krievijas enerģijas eksportu, kurš lielā mērā nosaka Kremļa iespējas finansēt karu Ukrainā, taču ilgākā laikā ES un NATO valstīm ir svarīgi pārvarēt enerģētisko atkarību no Krievijas.

"Eiropas valstīm atbrīvojoties no Krievijas enerģētikas diktatūras, rastos nosacījumi pilnīgai ES politiskajai neatkarībai. Beidzot pienāktu gals laikmetam, ko iezīmē tālruņa zvani uz Maskavu ar pazemīgiem lūgumiem. Ir vērts pacensties, lai to panāktu," uzsvēris Nausēda.

Kā norādījis prezidents, būtisks Lietuvas sasniegums šajā jomā ir gada sākumā pirms termiņa pabeigtais gāzesvadu starpsavienojums ar Poliju (GIPL), kas ļauj arī citām reģiona valstīm piegādāt dabasgāzi, izmantojot vienai otras termināļus un uzglabāšanas jaudas.

Viņš arī uzsvēris, ka Lietuvai jāpaātrina elektrotīklu sinhronizācija ar kontinentālo Eiropu un jāpārorientējas uz atjaunīgo enerģiju.

"Tas būs lielisks veids, kā radīt jaunas darbavietas un vairāk investēt mūsu reģionos. Turklāt tā ir pretinde energoresursu cenu kāpumam. Ir pilnīgi skaidrs - jo vairāk atjaunīgās enerģijas būs Lietuvā un Eiropā, jo mazāka būs vajadzība raudzīties pēc fosilajiem resursiem austrumos,” sacījis Nausēda.