foto: AP/Scanpix
"Pavēle ir mainījusies, uzzīmē burtu "Z" kā Zorro." Krievijas virsnieks, kurš atteicās karot, pastāsta, kā nosūtīts uz Ukrainu
Krievijas karavīri apsargā teritoriju, kad ārvalstu žurnālistu grupa apmeklē Hersonu, Ukrainas dienvidos, 2022. gada 20. maijā.
Pasaulē
2022. gada 22. maijs, 21:18

"Pavēle ir mainījusies, uzzīmē burtu "Z" kā Zorro." Krievijas virsnieks, kurš atteicās karot, pastāsta, kā nosūtīts uz Ukrainu

Jauns.lv

Kāds Krievijas militārists anonīmā intervijā CNN pastāstījis detaļas par iebrukumu Ukrainā, vēsta "The Insider".

Pēc virsnieka teiktā, viņš nav aizdomājies par notiekošo, kad 22. februārī viņam un bataljonam bez jebkādiem paskaidrojumiem lūdza nodot mobilos telefonus dislokācijas laikā Krasnodarā.

Tonakt viņi stundām ilgi zīmēja baltas svītras uz automašīnām. Pēc tam viņiem likts tās nomazgāt, viņš sacīja.

"Pavēle ir mainījusies, uzzīmē burtu "Z" kā Zorro," paziņoja priekšniecība. Nākamajā dienā karavīrus aizveda uz Krimu.

"Godīgi sakot, es nedomāju, ka mēs brauksim uz Ukrainu. Es vispār nedomāju, ka līdz tam nonāks," sacīja vīrietis.

Kad viņa vienība bija sapulcējusies Krimā, viņiem tika dota pavēle ieiet Kijivas kontrolētajā Ukrainas teritorijā: "Daži puiši kategoriski atteicās. Uzrakstījām ziņojumu un aizgājām. Es nezinu, kas ar viņiem notika. Es paliku. Nezinu, kāpēc."

Virsnieks pastāstīja, ka nav zinājis Krievijas prezidenta Vladimira Putina misijas mērķi un paziņojumi, ka Ukraina ir Krievijas daļa un to nepieciešams "denacificēt", nav nonākuši līdz cilvēkiem, kurus aicināja karot.

"Mums nepiedzina pilnu galvu ar kaut kādu ukraiņu-nacistu retoriku. Daudzi nesaprata, kam tas viss domāts un ko mēs te darām," viņš sacīja.

Tāpat militārpersona pastāstīja, ka daži karavīri sākuši mierīgāk izturēties pret došanos uz Ukrainu, kad uzzinājuši, ka viņiem tiks izmaksātas piemaksas.

"Kādam bija reakcija: Ak, vēl 15 dienas šeit un es nomaksāšu kredītu."
"Mums bija radioaparāts, un mēs varējām klausīties ziņas," viņš sacīja CNN. "Tā es uzzināju, ka Krievijā slēdz veikalus un brūk ekonomika. Es jutos vainīgs. Bet es jutos vēl vainīgāks, jo mēs atbraucām uz Ukrainu."

"Beidzot saņēmos un devos pie komandiera, lai uzrakstītu lūgumu aiziet," stāstīja militārpersona.

Vispirms komandieris lūgumu noraidīja un sacīja, ka no dienesta atteikties nevar.

"Viņš man teica, ka varētu tikt ierosināta krimināllieta. Atteikšanās ir nodevība. Bet es uzstāju uz sava. Viņš iedeva man papīra lapu un pildspalvu," sacīja virsnieks.

Ziņas par Krievijas karavīru atteikšanos piedalīties karā Ukrainā nāk no dažādiem Krievijas reģioniem. Aprīlī kļuva zināms, ka aptuveni 60 militārpersonas no Pleskavas atteikušās piedalīties militārā iebrukumā.