foto: AFP/Scanpix
Moldovas prezidente aicina ES dalībvalstis atbalstīt valsts centienus iestāties blokā
Moldovas prezidente Maja Sandu
Pasaulē
2022. gada 18. maijs, 23:51

Moldovas prezidente aicina ES dalībvalstis atbalstīt valsts centienus iestāties blokā

Jauns.lv / LETA

Moldovas prezidente Maja Sandu šodien, uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP), aicināja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis atbalstīt valsts centienus iestāties blokā, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Prezidente Sandu norādīja, ka Krievijas iebrukums tās kaimiņvalstij Ukrainai ar "nekaunīgo zemes sagrābšanu, ģeopolitiskajiem iekarojumiem un ietekmes sfēru pārdali" atgādina Eiropas sarežģīto pagātni.

Viņa uzsvēra, ka Moldova un tās iedzīvotāji uz kara izraisīto šoku, šausmām un uzticības krīzi ir reaģējuši ar laipnību, dāsnumu un līdzjūtību, uzņemot lielu skaitu Ukrainas bēgļu un sniedzot Ukrainai humāno palīdzību.

Moldova 2022.gada martā oficiāli iesniedza pieteikumu dalībai ES, un prezidente Sandu pauda stingru pārliecību, ka Moldova ir daļa no Eiropas kopienas.

"Mēs apzināmies, ka politiski lēmumi ES līmenī būs vēl tikai jāpieņem. Mēs arī apzināmies, ka tie nebūs viegli lēmumi. Taču kandidātvalsts statusa piešķiršana Moldovai būs pareizais lēmums. Mēs piederam pie Eiropas Savienības," pauda prezidente.

Visbeidzot, runājot par Krievijas agresiju, viņa norādīja, ka Moldova nepārprotami nosoda karu pret Ukrainu. Viņa akcentēja, ka Moldova atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību. Sandu uzsvēra, ka Krima ir Ukraina, Donbass ir Ukraina, Kijiva ir Ukraina, un tā tas būs vienmēr.