Medijs: Ukrainas uzvara Krieviju padarīs neprognozējamu
foto: REUTERS/SCANPIX
Ukrainas militāristi uz bruņutransportiera, Krievijas uzbrukuma Ukrainai laikā, Harkivā, 2022. gada 16. maijā.
Pasaulē

Medijs: Ukrainas uzvara Krieviju padarīs neprognozējamu

Jauns.lv

Daži Rietumu līderi atbalsta Ukrainu, taču ir nedaudz nobažījušies par iespējamām sekām, kas varētu iestāties pēc tās uzvaras karā ar Krieviju. Rietumos bažījas, ka Krievija piedzīvos "pazemojumu", kas varētu radīt virkni jaunu problēmu.

Medijs: Ukrainas uzvara Krieviju padarīs neprognoz...

"Ukrainas nesenie panākumi Krievijas karaspēka izstumšanā no dažām okupētajām teritorijām mudinājuši līderus no Francijas līdz Vācijai un Itālijai secināt, ka Ukrainas kādreiz neiedomājamā uzvara tagad ir pilnīgi iespējama," atsaucoties uz Rietumu oficiālajām amatpersonām, raksta laikraksts "Politico".

Lai gan Eiropa atbalsta Ukrainu, vienlaikus tā baidās no tā, ko Francijas prezidents Emanuels Makrons nosauca par Krievijas "pazemošanu", kas savukārt radīs jaunas problēmas.

Liels ierēdņu satraukums ir par to, ka Ukrainas uzvara var destabilizēt Krieviju, "padarot to vēl neprognozējamāku un nostādot enerģētisko sakaru normalizāciju vēl tālāk ārpus sasniedzamības robežām".

Tieši tāpēc dažas Rietumeiropas galvaspilsētas iestājas par iespēju dot Krievijai "glābt seju" šajā karā, "pat ja tas Ukrainai maksās noteiktu teritoriju".

Nesen Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs paziņoja, ka Ukrainai pašai jānosaka nosacījumi kaujas darbību pārtraukšanai, taču labāk to darīt pēc iespējas ātrāk.

Par to, ka pienācis laiks domāt par miera līgumu, runāja arī Itālijas premjerministrs Mario Dragi: "Mēs vienojāmies, ka mums jāturpina atbalstīt Ukrainu un jāizdara spiediens uz Maskavu, bet arī jāsāk jautāt, kā celt mieru."

Laikraksts norāda, ka Eiropas līderu aicinājumi sarunām ar Krieviju ir pretrunā ar ASV politiku, kur uzskata, ka Ukraina varētu gūt uzvaru karā.

Valsts departamentā paziņoja, ka ASV uzskata, ka konflikts tiks atrisināts diplomātiskā ceļā. Taču ir iecerēts maksimāli nostiprināt Ukrainas pozīcijas kaujas laukā, lai pēc tam sarunās tai būtu lielākas iedarbības sviras.

Iepriekš Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā Itālijas telekanālam "Rai 1" sacīja, ka Makrons piedāvājis Ukrainai "iet uz zināmu piekāpšanos", lai palīdzētu Putinam "saglabāt seju", raksta "UNIAN".