foto: EPA/Scanpix
"Gazprom": Krievijas gāzes piegāžu apjoms Eiropai caur Ukrainu samazinājies par trešdaļu
Pasaulē
2022. gada 12. maijs, 13:14

"Gazprom": Krievijas gāzes piegāžu apjoms Eiropai caur Ukrainu samazinājies par trešdaļu

Jauns.lv / LETA

Krievijas gāzes piegāžu apjoms Eiropai caur Ukrainu ceturtdien samazinājies par trešdaļu, ņemot vērā Kijivas lēmumu apturēt daļu no Krievijas gāzes tranzīta uz Rietumeiropu Luhanskas apgabalā, ziņo Krievijas valsts kontrolētais gāzes gigants "Gazprom".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ziņu aģentūrai "Interfax" "Gazprom" norādīja, ka ceturtdien Eiropai piegādājamās gāzes apjoms caur Ukrainu veido 50,6 miljonus kubikmetru, salīdzinot ar 72 miljoniem kubikmetru trešdien.

Ukraina gan vēsta, ka ceturtdien Eiropai caur valsti tiks piegādāti 53 miljoni kubikmetru gāzes, salīdzinot ar 73 miljoniem trešdien.

Ukraina otrdien paziņoja, ka okupācijas dēļ nav iespējams piekļūt mezglpunktam Sohranovkā.

Eiropa ir bijusi satraukta par gāzes piegādēm, kopš Krievija 24.februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā. Daudzas Rietumeiropas valstis grib Krieviju ekonomiski sodīt par šo iebrukumu, bet tām nav alternatīvu Krievijas gāzes piegādēm. Maksājot par šīm piegādēm, tās nodrošina finansējumu Krievijai.

Kopš kara sākuma ir bijušas bažas, ka Krievija varētu apturēt gāzes piegādes Eiropai, bet līdz šim tas nav noticis. Liela daļa no šīm piegādēm tiek nodrošināta pa cauruļvadu "Nord Stream 1", kas uzbūvēts Baltijas jūras dzelmē.

Saskaņā ar līgumiem tranzītā caur Ukrainu ir atļauts piegādāt līdz 109 miljoniem kubikmetru gāzes dienā.