foto: Publicitātes foto
Jauni ieroči var palīdzēt Ukrainas uzvarai
"Piranha" izmantojama kā prettanku raķešu komplekss uz riteņiem.
Pasaulē
2022. gada 7. maijs, 04:30

Jauni ieroči var palīdzēt Ukrainas uzvarai

Kas Jauns Avīze

Rietumvalstis ar retiem izņēmumiem apvienojušas pūliņus, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt karā pret rašistu ordu. Ukraiņi saņems pat vācu tankus, un šoreiz tie uz viņu zemes kalpos kaujām par brīvību.

Eiropas Savienība (ES) ir vienojusies pirkt smagos ieročus un bez maksas nodot Ukrainai, intervijā izdevumam "Jevropeiska pravda" paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. “Drošības apsvērumu dēļ par to nebūs ļoti daudz ziņu. Tomēr mēs turamies pie savām saistībām piegādāt jums šos ieročus,” sola Mišels.

ES divu mēnešu laikā jau piešķīrusi 1,5 miljardus eiro iepirkumiem Ukrainas Bruņoto spēku vajadzību apmierināšanai. “Un tas ir papildus atbalstam no daudzām ES dalībvalstīm, kas pienāk divpusējā līmenī. Bet ar šo palīdzību nepietiek, mums vajag darīt un mēs darīsim vēl vairāk,” uzsver Mišels.

ASV Senāts vienbalsīgi apstiprinājis lendlīzes programmu Ukrainas atbalstam – pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara. Tas ļauj prezidentam Džo Baidenam efektīvāk nosūtīt ieročus un citas stratēģiskās kravas Ukrainai. Nesen Kongress apstiprināja gandrīz 14 miljardu dolāru militāro un humāno palīdzību, no kuras daļa jau ir piešķirta.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins norāda, ka tālās darbības artilērija var izrādīties izšķiroša turpmākajā kara gaitā. Kopā ar Kanādu ASV piešķīrušas 155 milimetru haubices, vairāk nekā puse no 90 amerikāņu lielgabaliem jau ir Ukrainā, būs arī teju 190 000 lādiņu. Arī briti un zviedri varētu nosūtīt Ukrainai artilēriju.

Tikmēr Krievija no noliktavām velk ārā jau 50. gadu ieročus un propagandas TV kanālos draud ar kololraķetēm, kas varot dažās minūtēs sasniegt Londonu un Parīzi. Rietumu izlūkdienesti brīdina, ka diktators Putins 9. maijā var izsludināt vispārēju mobilizāciju un uzbrukumu Ukrainai pasniegt kā karu pret NATO.

foto: EyePress News/Shutterstock/ Vida Press
Indiānas Nacionālā gvarde ASV sagatavo nosūtīšanai Ukrainai kāpurķēžu bruņutransportierus M113.

 

Vācijas gepardi Ukrainas sardzei

Vācija pēc ilgas vilcināšanās nosūtīs uz Ukrainu smagos ieročus, tostarp 50 pašgājēju zenītlielgabalu "Gepard". Tiesa, šķēršļus liek Berne, liedzot piegādāt Ukrainai Šveicē ražoto "Gepard" munīciju. Šveice to skaidro ar neitralitātes politiku, kas tai liedz sūtīt militārās preces uz konflikta zonām. Munīciju ražojis Vācijas holdinga "Rheinmetall" uzņēmums "Oerlikon-Bührle", kas atrodas Šveicē. Tikmēr Nīderlande apsolījusi lielgabalus "Panzerhaubitze 2000".

foto: AFP/Scanpix
"Gepard" ir aprīkoti ar radaru un diviem zenītlielgabaliem, var notriekt mērķus gaisā un arī virs zemes.

Polija otrā aiz ASV

Polija līdz šim piegādājusi Ukrainai militāro tehniku un aprīkojumu 1,5 miljardu eiro vērtībā, ieņemot otro vietu aiz ASV. Sūtījumu vidū ir vairāk nekā 200 modernizētu tanku T-72, vairāki desmiti bruņutransportieru, pašgājējas haubices "2S1 Gvozdika", reaktīvie daudzstobru mīnmetēji "Grad", lidmašīnām "MiG-29" un "Su-27" piemērotās gaiss–gaiss tipa raķetes, Polijā ražoti bezpilota lidaparāti "WB Electonic". Piegādātas arī pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Piorun", ar tām jau esot notriekti vairāki Krievijas helikopteri. Arī Čehija piegādājusi tankus T-72.

Peld un plosa tankus

foto: Publicitātes foto
"Piranha" izmantojama kā prettanku raķešu komplekss uz riteņiem.

Dānija palīdz ar 25 bruņutransportieriem "Piranha III" un smagajiem mīnmetējiem М10 kopā ar munīciju. Minētās kaujas mašīnas izstrādājusi Šveices kompānija "Mowag", tās spēj pārvarēt ūdens šķēršļus, jo ir aprīkotas ar divām dzenskrūvēm un peld. "Piranha" izmantojama kā prettanku raķešu komplekss uz riteņiem, un aszobainās Dienvidamerikas zivs vārdā nosauktie bruņutransportieri ir gatavi plosīt okupantu tankus. Uz "Piranha" var uzstādīt dažādus torņus atkarībā no izvēlētā lielgabala. Ukraina saņems arī piecdesmit bruņutransportieru "M113 G3 DK".

Haubices ar franču skūpstu

foto: AFP/Scanpix
Pašgājēju haubices "CAESAR".

Nu jau kaujas laukā jāparādās no Francijas saņemtajiem smagajiem ieročiem – 12 pašgājējām haubicēm "CAESAR" (attēlā), prettanku raķetēm Milan un citam bruņojumam.