foto: REUTERS/SCANPIX
Mirušo patiesībā ir krietni vairāk: žurnālisti veikuši apjomīgu pētījumu par Mariupoles teātra bombardēšanu
16.martā sabombardētais Mariupoles Dramatiskais teātris
Pasaulē
2022. gada 4. maijs, 18:17

Mirušo patiesībā ir krietni vairāk: žurnālisti veikuši apjomīgu pētījumu par Mariupoles teātra bombardēšanu

Jauns.lv / LETA

Krievijas sabombardētā Dramatiskā teātra drupās Mariupolē tika nogalināti 600 cilvēku, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā lēsts līdz šim, liecina ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) pētījumā atklātais.

Krievijas kara aviācija 16.martā sabombardēja Mariupoles Dramatisko teātri. Kā iepriekš paziņoja Mariupoles pašvaldība, bombardēšanā dzīvību zaudēja aptuveni 300 mierīgo iedzīvotāju, kas teātrī vairāk nekā nedēļu centās patverties no Krievijas uzbrukuma.

Sabombardētais Mariupoles teātris, zem kura drupām iesprostoti cilvēki

16. martā krievu okupanti bombardēja Mariupoles Drāmas teātri. Traģēdijas brīdī tur slēpušies aptuveni 1200 cilvēku – sievietes, bērni un veci ...

gallery icon

Savukārt AP žurnālisti, balstoties uz 23 izdzīvojušo, glābēju un par dzīvi teātra pagrabā informēto liecībām, rekonstruēja notikumus. Tāpat žurnālisti veidoja trīs dimensiju ēkas modeli, kuram izmantoja aculiecinieku liecības divus ēkas plānus, fotogrāfijas un video no patvertnes un ekspertu viedokli.

Vienlaikus ziņu aģentūra uzsver, ka cilvēki teātrī nepārtraukti nāca un gāja, izdzīvojušo atmiņas ietekmē smagie pārdzīvojumi, tādēļ precīzu upuru skaitu noteikt ir neiespējami.

Notikumu rekonstrukcija atspēko Krievijas puses apgalvojumus, ka Mariupoles Dramatisko teātri iznīcināja Ukrainas spēki vai arī tajā atradās ukraiņu militārā bāze.

Neviens no lieciniekiem nebija redzējis ukraiņu karavīrus darbībā ēkas iekšienē, bet nevienam no viņiem nebija šaubu, ka Krievijas spēki apzināti iznīcināja civilu mērķi ar bērniem.

Krievijas spēki marta sākumā ielenca Mariupoli. Drīz vien pašvaldība deva rīkojumu atvērt teātri patvērumam, jo tas ir liels, ar biezām sienām un plašu pagrabu.

Apmēram nedēļu pirms liktenīgā trieciena teātra scenogrāfs ēkas priekšā un aizmugurē uz ietves kirlicā uzrakstīja vārdu "Bērni", cerot, ka tas atturēs krievus no uzbrukuma.

9.martā Krievijas gaisa triecieni tika vērsti pret Mariupoles dzemdību namu dažu kvartālu attālumā no teātra, un teātrī patvērumu guva divas vai trīs grūtnieces ar ģimenēm.

Līdz 15.martam teātra ēkā bija patvērušies jau apmēram 1200 cilvēku, apmetoties kabinetos, gaiteņos, balkonos un pagrabā. Ēka kļuva par vietu, kur ikviens mariupolietis varēja saņemt ēdienu un ūdeni, ko nodrošināja Sarkanā Krusta kustība. Tāpat teātrī izplatījās ziņas par iespējamiem evakuācijas maršrutiem.

Teātris ir nopostīts un apkaimi kontrolē krievu spēki. AP videomateriālos redzams, ka ar smago tehniku tiek nojaukta atlikusī ēkas daļa.

Krievijas valsts medijos izplatītajos video no teātra nav redzami cilvēku līķi. Aculiecinieki pieļauj, ka tie ir pārvērtušies pelnos vai arī krievi tos ir savākuši. Izmeklētājiem teātra drupas nav pieņemamas un gruveši tiek aizvākti, tādēļ, kā uzstāj eksperti, pirms un pēc bombardēšanas uzņemti aculiecinieku video un fotogrāfijas būs izšķirīgi svarīgas.

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon

Kapu kopiņas daudzdzīvokļu māju pagalmos Mariupolē 2022. gada aprīļa vidū

gallery icon