Pasaulē
2022. gada 24. aprīlis, 07:09

Zelenskis: "Ukraina nav vieta, kur valstu līderiem taisīt traģiskus pašfoto. Mums te notiek reāls karš"

Jauns.lv / LETA

Ukraina nav vieta valstu līderu traģiskiem pašfoto, bet no citu valstu amatpersonām, kas ierodas vizītēs, Ukraina vēlas saņemt palīdzību, īpaši - ieročus, sestdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs vēršamies pie visiem līderiem, ka mēs neesam valsts traģiskiem pašfoto, bet pie mums ir reāls karš. Tāpēc brauciet pie mums un mēs ar prieku sagaidīsim, taču brauciet ar to palīdzību, par kuru esam runājuši un kuru jums ir iespēja sniegt," preses konferencē Kijivā sacīja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka Ukraina no partneriem, konkrēti, no ASV gaida nevis "kaut kādas tortītes, bet mēs gaidām konkrētas lietas un konkrētus ieročus".

Ar ASV amatpersonām Ukraina vēlas apspriest jautājumu par drošības garantijām, sacīja Zelenskis, kurš neilgi pirms tam paziņoja, ka svētdien vizītē Ukrainā ieradīsies ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības ministrs Loids Ostins. Vašingtona vēl nav oficiāli apstiprinājusi, ka šāda vizīte notiks.

"Lai arī kā viss nebeigsies, drošības garantijas mūsu valstij ir vajadzīgas un mēs uz to uzstāsim," teica Zelenskis.

Ukrainas prezidents piebilda, ka nedosies ārvalstu vizītēs, kamēr nebūs beidzies karš.

Zelenska preses konference notika Kijivas metrostacijā "Neatkarības laukums". 

Paskaidrojot preses konferences norises vietas izvēli, Zelenska preses sekretārs Serhijs Ņikoforovs teica, ka bijis jāņem vērā drošības aspekts, īpaši tāpēc, ka preses konference notika tiešraidē, bet metrostacija vienlaikus ir arī bumbu patvertne.

"Mums tagad ir iespēja to darīt tiešraidē. Jo jebkurā citā gadījumā būtu risks, ka uz turieni varētu kaut kas atlidot. Tiešajā ēterā ir redzams, kur tieši prezidents atrodas konkrētajā brīdī," sacīja Ņikoforovs.

Turklāt metro ir interesanta vieta preses konferencei un "prezidentam patīk interesanti formāti", piebilda preses sekretārs.

Pēc viņa teiktā, uz preses konferenci ieradušies apmēram 200 Ukrainas un ārzemju žurnālistu.