foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / Vida Press
Ukrainas aizstāvēšanā dažādos veidos iesaistīti 80% ukraiņu, liecina aptauja
Cilvēki Bučā saņem humānās palīdzības paketes.
Pasaulē
2022. gada 8. aprīlis, 18:45

Ukrainas aizstāvēšanā dažādos veidos iesaistīti 80% ukraiņu, liecina aptauja

Jauns.lv / LETA

Valsts aizsardzībā pret Krievijas iebrucējiem tādā vai citādā veidā iesaistīti apmēram 80% ukraiņu, liecina aptauja, ko 6.aprīlī veikusi socioloģisko pētījumu grupa "Reiting".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

45% aptaujāto finansiāli palīdz valsts aizsardzībā, kas ir vairāk nekā aptaujā martā, kad 39% respondentu norādīja, ka palīdz finansiāli.

35% respondentu kā brīvprātīgie palīdz civiliedzīvotājiem un militārpersonām, 18% piedalās informatīvajā pretestībā, 13% strādā kritiskajā infrastruktūrā, 3% iesaistījušies teritoriālajā aizsardzībā, bet 3% atrodas armijas rindās. Ceturtā daļa aptaujāto norādīja, ka nevar palīdzēt.

Kā liecina aptauja, arvien vairāk cilvēku atgriežas darbavietās. No tiem, kas bija nodarbināti pirms kara, turpina strādāt 58% (martā tādi bija 46%). Kopumā 29% strādā ierastajā režīmā, 26% strādā daļēji vai attālināti, bet 3% ir sākuši strādāt jaunā darbā. 41% kara dēl ir bez darba, kamēr martā tādu bija 53%.

Lielākā daļa no tiem cilvēkiem, kas pašreiz strādā, atrodas rietumu reģionos, savukārt Ukrainas austrumos tikai trešdaļai iedzīvotāju ir darbs, bet atlikušās divas trešdaļas ir bezdarbnieki.

Aptauja liecina, ka 20% pieaugušo iedzīvotāju nācies mainīt dzīvesvietu. Visvairāk (46%) cilvēku, kuriem nācies pamest savu dzīvesvietu, ir austrumu reģionos. Visvairāk aizbraukuši jaunieši - 31%, savukārt vecākiem cilvēkiem bijis grūtāk pamest savas mājas.

Trešdaļa no tiem, kas pametuši mājas, plāno atgriezties tuvākajā laikā, bet ceturtā daļa plāno nogaidīt nedaudz ilgāk. Apmēram 40% pauž gatavību atgriezties, taču tikai pēc kara beigām.

Gandrīz 80% aptaujāto ir apmierināti ar savas pilsētas/ciema mēra, komunālo dienestu un policijas darbību. Trīs ceturtdaļas ir apmierinātas ar ārstniecības iestāžu darbu, divas trešdaļas - ar sabiedrisko transportu un izglītības iestādēm, liecina aptauja.

Aptaujā piedalījās 1200 ukraiņu, kas sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Starp respondentiem pārstāvēti visu reģionu iedzīvotāji, izņemot Krimu un Donbasu.

Ukraiņi palīdz savai armijai, aužot kamuflāžas tīklus

gallery icon
21

Ukrainas bēgļiem Rīgā izsniedz saziedotos velosipēdus

Pusotru nedēļu pēc akcijas sākuma, kurā apvienība "Pilsēta cilvēkiem" aicina iedzīvotājus ziedot savus vecos velosipēdus Ukrainas bēgļiem, 29. martā izsniegti ...

gallery icon
46

Studentu rīkotā labdarības akcija, kuras laikā tiek ziedots ukraiņu atbalstam

gallery icon
19
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās