foto: REUTERS/SCANPIX
Kijiva apsūdz Ungāriju par palīdzēšanu Putinam karā pret Ukrainu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ungārijas premjers Viktors Orbāns 2019. gadā.
Pasaulē
2022. gada 7. aprīlis, 14:55

Kijiva apsūdz Ungāriju par palīdzēšanu Putinam karā pret Ukrainu

Jauns.lv / LETA

Ukraina ceturtdien apsūdzēja Kremlim pietuvināto kaimiņvalsti Ungāriju par samierināšanos ar Krievijas agresiju un Eiropas Savienības (ES) vienotības graušanu.

"Acīmredzams, ka pēc vēlēšanām Budapešta sper nākamo soli - palīdz [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam turpināt savu agresiju pret Ukrainu," paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Putins ir apsveicis Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu ar viņa partijas uzvaru parlamenta vēlēšanās, kas ļaus Orbānam valsti vadīt ceturto amata termiņu pēc kārtas.

Krievijas un Ungārijas līderi sazvanījās trešdien, un Orbāns telefonsarunā apliecināja Ungārijas gatavību maksāt par Krievijas gāzes importu rubļos.

"Uzskatām, ka paziņojums par gatavību Krievijas gāzi apmaksāt rubļos ir pret mūsu valsti nedraudzīga pozīcija. Tādi paziņojumi arī ir pretrunā vienotai Eiropas Savienības pozīcijai," uzsvēra Ukrainas Ārlietu ministrija.

Ministrija par cinisku nodēvējusi Orbāna telefonsarunā ar Putinu pausto aicinājumu Budapeštā ar Krievijas līderi tikties Francijas, Vācijas un Ukrainas līderiem, lai apspriestu tūlītēju pamieru.

"Ja Ungārija patiešām vēlas palīdzēt izbeigt karu, to var izdarīt šādi: izbeidziet graut ES vienotību, atbalstiet pret Krieviju vērstās sankcijas, sniedziet militāru palīdzību Ukrainai un neradiet papildu avotus Krievijas kara mašīnas finansēšanai," lasāms paziņojumā.

Ministrija norāda, ka Ungārija nevēlas atzīt "Krievijas nenoliedzamo atbildību" par zvērībām, un pauž, ka tas var "stiprināt Krievijas nesodāmības sajūtu un iedrošināt to pastrādāt pret ukraiņiem jaunas zvērības".

Orbāns gadiem bijis viens no Putinam tuvākajiem ES līderiem.

Telefonsarunā viņš atkārtoti apliecināja, ka Ungārija iebilst ieroču sūtīšanai uz Ukrainu un ES noteiktam embargo Krievijas energoresursiem, no kuriem Ungārija ir ļoti atkarīga.

Orbāna nacionāli konservatīvā partija "Fidesz" guva uzvaru svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, nodrošinot Orbānam vēl vienu termiņu premjera amatā.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē.