foto: AFP/Scanpix
"Bellingcat" izmeklētājs pastāsta, kur šobrīd varētu būt Šoigu
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.
Pasaulē
2022. gada 28. marts, 21:17

"Bellingcat" izmeklētājs pastāsta, kur šobrīd varētu būt Šoigu

Jauns.lv

Starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" žurnālists-izmeklētājs Hristo Grozevs ir pārliecināts, ka Kremļa plānos paliek variants par kodoltriecienu, tāpēc Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu slēpjas bunkurā. Turklāt pavēle par kodolieroču pielietošanu vienlaikus jāizpilda pieciem cilvēkiem. Kremlī zina, ka ir tādi, kas atteiksies iet līdz galam.

Par to, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins, nonākot strupceļā saistībā ar militārajām neveiksmēm Ukrainā, var izšķirties par visbriesmīgāko — dot pavēli par kodolieroču pielietošanu, prāto dažādi eksperti visā pasaulē. Arī žurnālistu-izmeklētāju organizācijas "Bellingcat" vadītājs Hristo Grozevs.

Viņš ir pārliecināts, ka Kremļa plānos ir variants ar kodoltriecienu. Netieši uz to norāda slepeno aviopārlidojumu dati. Jo, ja Kremlī ir gatavi uz izšķirošu soli, jau laikus jānoslēpj visa valsts augstākā vadība bunkuros.

Šāda versija izskaidro, kur uz ilgāku laiku no publiskās ārtelpas pazudis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, raksta "focus.ua".

"Tā ir mūsu ļoti pamatota versija. Ja Kremļa stratēģijas ziņā paliek variants ar kodoltriecienu, bet tas paliek, Peskovs to ir apstiprinājis, nevar būt citādi, tad viņi nevar pēc tam sākt slēpt militāro vadību, viņiem jau iepriekš jāsāk slēpt.

Tāpēc, izsekojot viņa (Šoigu) lidmašīnas pārvietošanos, redzam biežus izlidojumus uz Ufu, tas sniedz acīmredzamu atbildi. Mēs redzam arī citus lidojumus, tie ir noslepenotāki," ēterā "Ukraina 24" skaidro Grozevs.

foto: Ekrānuzņēmums
"Bellingcat" izmeklētājs Hristo Grozevs.

Žurnālists norāda, ka tie paši Krievijas specdienestu avoti, kas pirms kara sākuma brīdināja viņa komandu, ka Putins ir apņēmības pilns, šodien saka, ka kodoltrieciens tiek izskatīts tad, ja plāns ar Kijevas ieņemšanu cietīs fiasko. Pavēle par kodolieroču pielietošanu pa ķēdīti jāizpilda pieciem cilvēkiem.Un ar lielu varbūtību ir pāris tādu, kas nav gatavi iet līdz galam.

"Mēs kontaktējāmies ar ļoti daudz cilvēkiem no Krievijas specdienestiem. Tie cilvēki, kas vēl pirms kara sākuma, decembrī-janvārī mūs brīdināja, ka tas ir ļoti ticami, ka Putins pats ļoti to vēlas, ka viņš lielījās tuvajai apkārtnei, ka viņš ir gatavs uz to iet...

Pat šie cilvēki tagad saka, ka viņš, domājot par pilnīgu Kijevas sagrābšanas izgāšanos, var dot šādu rīkojumu, bet viņš nevar pielietot kodolieročus ar nosacītu sarkano pogu. Ir pieci cilvēki, kuriem visi šie rīkojumi jāizpilda pa ķēdīti, pirms kodolraķete izlido.

Un mūsu avoti ir pārliecināti, ka atradīsies vismaz pāris no šiem pieciem, kuri nepildīs pavēli. Viņš zina, ka šāds risks pastāv, diez vai dos šādu pavēli," saka Grozevs.