foto: Nashural.ru
Vai Krievijas diktatoram Putinam Urālos izbūvēts īpašs glābšanās bunkurs?
Jamantau kalns Baškortostānā – zem tā esot izbūvēta pazemes pilsēta 300 metru dziļumā.
Pasaulē
2022. gada 20. marts, 05:57

Vai Krievijas diktatoram Putinam Urālos izbūvēts īpašs glābšanās bunkurs?

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Jau vismaz vairākus pēdējos mēnešus Krievijas diktators Vladimirs Putins ļoti reti redzams publiskos pasākumos vai vienā telpā kopā ar vairākiem cilvēkiem. Pat apspriežoties ar savu it kā uzticamības personu, aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, viņš sēdēja pie gara galda vismaz sešu metru attālumā, un tāda pati attālināta tikšanās bija ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Arvien biežāk izskan apgalvojumi, ka Putins, baidoties gan no kovida, gan atentāta, savas dienas aizvada ļoti slepenā, dziļi zem zemes uzbūvētā superbunkurā.

Putina neskaitāmās rezidences

2012. gadā opozīcijas politiķis, 2015. gadā Maskavas centrā nošautais Boriss Ņemcovs plašai sabiedrībai demonstrēja kopā ar dažiem žurnālistiem veidotu filmu, kurā bija iztirzāts Putina jau tolaik greznais dzīvesveids.

Ņemcova komandai bija izdevies atrast visā Krievijā divdesmit Putina rezidences, kas savu apmēru dēļ ar nelieliem izņēmumiem bija saucamas par muižām vai pilīm. Tās bija iekārtotas iepriekšējo valdību izmantotās vai vēsturisku piļu ēkās, bija arī izveidotas pilnīgi no jauna.

Šajās rezidencēs visticamāk ir izveidotas patvertnes un piekļuvei no ārpuses norobežoti darba kabineti. Ārvalstu izlūkdienesti ir ziņojuši, ka pamatīgs bunkurs dziļi pazemē atrodas arī tieši zem Kremļa – trakākais pieminētais skaitlis ir pat 300 metru.

Putina svētais bunkurs Novoogarjovā

Mazliet vairāk par 800 kilometriem (tiešā gaisa līnijā) no Latvijas galvaspilsētas – Piemaskavas Usovas ciemā aiz sešus metrus augsta žoga ...

gallery icon

Otrs metro tīkls

Ir arī ziņas par zem Maskavas ierīkotu alternatīvo metro tīklu, kas pieejams tikai prezidenta apsardzes struktūrām, un tā pamati ir ielikti jau Staļina laikā. Kādreiz Maskavā bija visai populāra digeru kustība – tie bija entuziasti, kuri pētīja pilsētas pazemi. Šī izpēte apsīka, kad vairāki kustības pārstāvji mīklaini gāja bojā, un digeru ierobežošanai pieņemti arī stingri likumi.

Kaut arī Kremļa runasvīrs Vladimirs Peskovs vienmēr apgalvo, ka Putins strādā kādās Maskavai tuvās rezidencēs un stingrs drošības režīms tiek ievērots tikai kovida dēļ, viņam tā īsti sen vairs neviens netic.

Miesassardzes dažādās lomas

Arī nesenā Putina it kā publiskā tikšanās ar "Aeroflot" stjuartēm izskatījās iestudēta, jo viņam vistuvāk sēdošā sieviete nepārprotami ir apsardzes darbiniece, kuru žurnālisti sen jau ir identificējuši. Viņa ir tēlojusi gan zvejnieci, gan dievlūdzēju baznīcā, pamanīta arī citās Putina tikšanās reizēs ar tautas pārstāvjiem.

Ikdiena aiz Putina pils mūriem Gelendžikā

Krasnodaras novada Gelendžikas rajonā esošā Putina pils teritorija ir teju piecas reizes lielāka nekā pati Gelendžikas pilsēta. Jauns.lv ielūkojās aptuveni ...

gallery icon

Tāpat acīgi ļaudis pamanījuši, ka Putina kabinets, no kura viņš rīko attālinātās apspriedes, patiesībā izveidots, saliekot tā sienas krietni lielākā telpā, kas atgādina milzīgu angāru. Šajā pašā telpā pie citas sienas izvietots kamīns, pie kura sēžot Putins pozēja Ziemassvētkos.

Ir atrodamas ziņas, gan visai nepilnīgas, arī par īpašu un ļoti slepenu bunkuru – ja aprakstītais atbilst patiesībai, tad tā apmēri ir gigantiski un drošība superaugstā līmenī.

Jamantau kalns jeb muļķa galva

Sabrūkot PSRS, daudzas rietumvalstis noticēja, ka aukstais karš un dzelzs priekškars aizgājis uz neatgriešanos, tāpēc sākās pazemes komandpunktu un bunkuru likvidācija, atstājot vien dažus katram gadījumam. Krievija šim paraugam nesekoja un, tieši otrādi, uzsāka būvēt jaunus.

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

1996. gadā tāda pazemes komandpunkta būvniecība sākās Urālu kalnos, Beloreckas pilsētas tuvumā, zem 1600 metru augstā Jamantau kalna Baškortostānā. Vārds Jamantau vietējo tautu valodā nozīmē "muļķa galva", un parasti tam meta līkumu. Rietumu žurnālisti tolaik sāka uzdot jautājumus, taču viņu kolēģi Krievijā šim tematam tā īsti toreiz nepieķērās. Beigās tika izplatīta versija par urāna raktuvēm, un jautājums klusi izgaisa.

Tūristu novērojumi

Jamantau gan bija iecienījuši kalnu tūristi, un tieši viņi sāka stāstīt, ka šā gadsimta sākumā pamanījuši paaugstinātas drošības pazīmes. Tā kā viena kalna nogāze atrodas Dienvidurālu valsts dabas rezervātā, tur bieži bija sastopami mežsargi, taču arvien biežāk redzēti arī armijnieki.

Kāds tūrists toreiz saviem kolēģiem rakstījis: “Jamantau specobjekta apkārtnē jāuzvedas klusu, nevajag kurināt stipri dūmojošus ugunskurus un kā citādi izdot savu atrašanās vietu. Pretējā gadījumā ir risks iepazīties ar specnazu, uzdāvināt viņiem safotografēto materiālu un visas citas mantas, kas būs viņiem iepatikušās. Tad vēl būs jāpierāda, ka neesat ārzemju spiegs, un beigās būsiet laimīgi, ka vispār tiksiet prom.”

foto: EPA/Scanpix
Krievijas diktators Vladimirs Putins drošā attālumā tiekas ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu. Kremlis apgalvo, ka šis foto uzņemts Maskavā.

Kādreiz kalna galā esot bijusi arī neliela karaspēka daļa un helikopteru nosēšanās laukums, kā atliekas esot redzamas vēl tagad. Vairāki tūristi apliecinājuši, ka redzējuši kalna dziļumā izbūvētas šahtas.

Šobrīd šim objektam noteikta augstākā līmeņa slepenība, debesis virs tā lidmašīnām ir slēgtas, un, kas tur īsti notiek, zināms nav arī tuvējo apdzīvoto vietu iedzīvotājiem.

Aizsākts 80. gados

Tomēr vairākos Krievijas interneta avotos atrodama informācija, ka zem Jamantau kalna izbūvēta milzīga pazemes pilsēta, un autori apgalvo, ka viņiem izdevies aprunāties ar vairākiem celtniekiem. Pēc viņu teiktā, objekts projektēts un darbi tajā sākti jau 80. gados, ar to nodarbojusies pusslepena Aizsardzības ministrijai pakļauta celtniecības pārvalde, kuras uzdevumos bija arī kodolraķešu šahtu būve.

Darbi ar lielāku vai mazāku intensitāti turpināti, un pamata šahtu sistēmu izbūve pabeigta 2002. gadā. Interesanti, ka netālu atrodas Abzakovas kalnu slēpošanas kūrorts, un tieši šogad to pēkšņi iecienījis Putins.

Kopš 2002. gada zem kalna turpinoties labiekārtošana, nodrošinātas pilnīgi visas komunālās vajadzības, izbūvētas arī dzelzceļa sliedes (Google Map satelīts gan tās neuzrāda, bet, protams, pastāv arī maskēšanas iespējas).

Pazemes pilsēta 300 000 izredzēto

Viss komplekss sastāvot no tuneļiem 30 metru diametrā, tīkla kopējais garums esot ap 500 kilometru. Tuneļu komplekss sadalīts sektoros jeb mājās, un katrs nodrošināts ar visām komunikācijām, pārtikas rezervēm, gaisa filtrāciju un citām ērtībām. Komplekss būvēts un ar visu nepieciešamo nodrošināts tā, ka vajadzības gadījumā vismaz pusgadu tajā vienlaikus var uzturēties ap 300 000 cilvēku.

Protams, ja šāds komplekss pielāgots viena cilvēka un nelielas pavadošās svītas vajadzībām, uzturēšanās laiks ir teju neierobežots – līdz brīdim, kamēr netiek atslēgtas visas komunikācijas. Izskan arī šāds joks – varētu taču Putinu ar Šoigu ieslēgt šajā bunkurā, tikai bez sakariem, un lai spēlējas ar alvas zaldātiņiem un plastmasas raķetītēm līdz mūža galam.