foto: BACKGRID/ Vida Press
Vai karaliene ārstē Covid-19 ar prettārpu zālēm? Jezgu saceļ Austrālijas TV sižets
Karaliene Elizabete II šī gada februārī
Pasaulē
2022. gada 23. februāris, 05:33

Vai karaliene ārstē Covid-19 ar prettārpu zālēm? Jezgu saceļ Austrālijas TV sižets

Jauns.lv

Pamatīgu jezgu sacēlis Austrālijas televīzijas kanāls "9Network", kas sižetā par Lielbritānijas karalienes Elizabetes II inficēšanos ar Covid-19 kļūdaini atrādījis bildi ar ivermektīnu - prettārpu zālēm, kas kļuvušas populāras antivakseru un Covid-19 skeptiķu vidū.

Kā zināms, pagājušajā svētdienā pasaules plašsaziņas līdzekļus pāršalca vēsts, ka 95 gadus vecā Lielbritānijas karaliene inficējusies ar Covid-19.

Atstāstot šo vēsti, Austrālijas televīzijas kanāls kļūdaini sižetā ievietojis foto ar ivermektīnu. Ātri vien sazvērestības teoriju piekritēji izplatīja neprecīzo ziņu sižetu sociālajos tīklos, apgalvojot, ka Elizabete II tiek ārstēta ar prettārpu zālēm.

"9 Network" programma "A Current Affair" ātri vien atvainojās par misēkli un atkārtoti rediģēja sižetu par karalienes inficēšanos ar Covid-19, norādot, ka "neapgalvo, ka karaliene lieto ivermektīnu".

Karaliene Elizabete II iestiprinās

Karaliene Elizabete II iestiprinās.

gallery icon

Bakingemas pils nav komentējusi jautājumus par karalienes ārstēšanas metodēm, taču zināms, ka šīs prettārpu zāles nav apstiprinātas Covid-19 ārstēšanai Apvienotajā Karalistē.

Karaliene Elizabete II pirmo Covid-19 vakcīnu saņēma pagājušā gada janvārī, un tiek uzskatīts, ka kopš tā laika viņa ir saņēmusi otro un trešo vakcīnas devu.

Karalienes Elizabetes II tik dažādie lakatiņi

gallery icon

"Cilvēciska kļūme"

Kļūdainais sižets tika pārraidīts raidījumā "A Current Affair" pirmdienas vakarā, kad tika stāstīts par karalienes pozitīvo Covid-19 testu. Raidījumā tika iekļauta intervija ar Melburnā dzīvojošo ārstu Mukešu Haikervalu, kurš skaidroja iespējamās ārstēšanas iespējas gados vecākiem Covid-19 pacientiem.

Haikervalam runājot, fonā tika atrādītas dažādas zāles. Pirmajās divās fotogrāfijās bija redzami flakoni ar sotrovimabu, kas daudzviet apstiprināts kā medikaments Covid-19 ārstēšana, bet pēc tam "Stromectol" zīmola ivermektīna tablešu paciņa.

"Ivermektīns sarunā pat netika pieminēts," "The Guardian" sacīja Haikervals. "Es teicu, ka ir pieejami medikamenti neaizsargātākajiem cilvēkiem... Es pat neminēju nosaukumus, bet ir skaidrs, ka runāju par sotrovimabu."

Covid-19 pacienti intensīvajā aprūpē slimnīcās 2021. gadā

Covid-19 pandēmija šķiet negrasās atkāpties. Visā pasaulē slimnīcās intensīvajā aprūpē par savu dzīvību cīnās liels skaits Covid-19 pacientu.

gallery icon

Viņš piebilda, ka lietot ivermektīnu viņš nekādā gadījumā neieteiktu.

Baumas uzsāk ceļu

Otrdien raidījums atvainojās par kļūdu, sakot, ka ivermektīna nejaušā iekļaušana sižetā bijusi "cilvēciska kļūda".

"Mēs savā programmā esam veidojuši vairākus stāstus, kuros uzsvērtas bažas par ivermektīna lietošanu kā līdzekli Covid-19 ārstēšanai," teikts paziņojumā.

Neskatoties uz kļūdas labojumu, klipi, kuros redzams ivermektīns sižetā, strauji izplatījās sociālajos tīklos. Viens klips, ko publicējis kāds "Twitter" konts ar plašu dezinformācijas vēsturi, noskatīts pat 1,7 miljonus reižu. Ar šiem kadriem dalījušies pat skeptiski noskaņoti Austrālijas politiķi.

Kas ir ivermektīns?

Ivermektīns ir prettārpu zāles, ko parasti lieto parazītu ārstēšanai dzīvniekiem, piemēram, govīm, zirgiem un suņiem.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) paziņojusi, ka ivermektīns nav reģistrēts lietošanai pret Covid-19 Eiropas Savienībā un nav efektīvs pret vīrusu tā pašreizējā formā.

Zāļu regulatori ivermektīnu lietošanai cilvēkiem apstiprinājuši tikai tādu slimību gadījumos kā onhocerciāze (parazitārā slimība, kas var izraisīt aklumu), zarnu strongiloidoze (slimība, ko izraisa apaļtārpi), galvas utis un rozācija.

Ivermektīns ir inde – atrod organismā parazītus un nogalina tos, kritiski pastiprinot bremzēšanas procesus to nervu sistēmā un paralizējot. Cērmju kāpuriem tas tik ļoti atslābina rīkles muskuļus, ka padara neiespējamu barošanos un izraisa bojāeju, kā arī nelabvēlīgi ietekmē parazītu spēju vairoties.