"Gaidāmas nopietnas problēmas." Britu eksperti bažīgi par nākamo Covid-19 variantu
foto: EPA/Scanpix
Pasaulē
2022. gada 23. februārī, 06:52

"Gaidāmas nopietnas problēmas." Britu eksperti bažīgi par nākamo Covid-19 variantu

Jauns.lv

Nākamais koronavīrusa variants "var būt daudz bargāks" nekā omikrons un turpmākās ziemas būs "grūtas", brīdinājuši britu valdības vadošie medicīnas eksperti.

"Gaidāmas nopietnas problēmas." Britu eksperti baž...

Uzstājoties preses brīfingā, Anglijas galvenais medicīnas profesors sers Kriss Vitijs uzsvēra, ka jaunie Covid-19 varianti var radīt "būtiskas problēmas", tostarp potenciāli lielāku hospitalizācijas risku nekā omikrons, vēsta "Sky News".

Tikmēr Anglijas galvenais zinātniskais padomnieks sers Patriks Valans piebilda, ka "vīruss turpinās evolucionāt un tas, visticamāk, turpmāko piecu gadu laikā notiks diezgan strauji".

"Viena lieta, ko šis vīruss mums ir iemācījies, ir nebūt pārlieku pašpārliecinātiem. Citējot kādu amerikāņu kolēģi, var priecāties, ka spīd saule, bet vienmēr vajag paņemt līdzi lietussargu," sacīja medicīnas eksperts.

Šie komentāri izskanēja pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsos atklāja savu "sadzīvot ar Covid-19" plānu, paziņojot, ka no ceturtdienas tiks atcelta prasība Covid-19 inficētajiem ievērot pašizolāciju.

Tikmēr profesors Vitijs brīdināja, ka valstī joprojām ir "augsts omikrona gadījumu līmenis" un, ka koronavīruss joprojām ir "ļoti ievērojama infekcija".

"Runājot par sabiedriskās veselības ieteikumiem, es mudinātu cilvēkus joprojām pašizolēties", viņš piebilda. Tāpat viņš norādīja, ka laba uzraudzība un spēja pastiprināti aizsargāt visneaizsargātākos ir "kritiskās lietas, kas jāsaglabā arī pārējā laikā, lai varētu pārvaldīt šo epidēmiju".

Eksperts arī norādīja, ka maksimāla telpu vēdināšana, roku mazgāšana un sejas masku lietošana slēgtās telpās ar lielu cilvēku skaitu joprojām ir svarīga.