Apzināti pagrabi un noteikta galvenā patvēruma vieta. Kā Kijeva gatavojas karam
foto: Vida Press
Ukraiņi gatavojas aizstāvēt savu tēvzemi, mācībās izmantojot koka automātus.
Pasaulē

Apzināti pagrabi un noteikta galvenā patvēruma vieta. Kā Kijeva gatavojas karam

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ukrainas galvaspilsētas Kijevas pašvaldība izstrādājusi instrukcijas pilsētniekiem, kā rīkoties iespējamā kara gadījumā: kur paglābties apšaudes gadījumā, kā sevi nodrošināt ar “izdzīvošanas komplektu” un tā tālāk. Iespējamajam Krievijas iebrukumam gatavojas arī citās Ukrainas pilsētās.

Apzināti pagrabi un noteikta galvenā patvēruma vie...

Kijevas vicemērs Petro Panteļejevs īpaši sasauktā preses konferencē pavēstījis: “Pilsēta strādā pēc skaidra un saprotama plāna, tāpēc panikai nevajadzētu būt. Kritiskās infrastruktūras objekti, kā arī visa Kijeva ir pārslēgta avārijas režīmā. Uzņēmumiem tiek garantēta nepārtraukta darbība, ja nav mobilo un interneta savienojumu. Tiek pilnveidota apziņošanas sistēma, kas aptver gan atsevišķus pilsētas dienestu darbiniekus, gan iedzīvotājus. Ārkārtas situācijā esam gatavi nekavējoties informēt cilvēkus un dot skaidrus norādījumus.”

Kijeva gatavojas ārkārtas situācijai:

Viņš teica, ka pēdējo septiņu gadu laikā pilsētas glābšanas dienesti ir pārbaudījuši vairāk nekā 11 000 pagrabu, kas varētu būt potenciālās patversmes: “Ja pirms dažiem gadiem mums bija 1500 piemērotu patversmju, tad tagad to skaits ir vairākas reizes lielāks.”

Nodrukātas un iedzīvotājiem izdalītas pamācības, kā rīkoties ārkārtas situācijā:

  • klausīties TV un radio;
  • ievērot glābšanas dienestu norādījumus;
  • evakuējoties, atslēgt mājā elektrību, gāzi un ūdeni;
  • izejot no mājas paņemt “avārijas mugursomu”;
  • noskaidrot tuvākās evakuācijas punktu vai patversmes atrašanās vietu un tā tālāk.

Kijevas mērijas Transporta lietu departamenta vadītājs Ruslans Kandibors paziņojis, ka kara gadījumā par galveno patvēruma un transporta mezglu pilsētā kļūs metropolitēns.

foto: Vida Press
Kijevas dzelzceļa stacijas patvertne gatava uzņemt cilvēkus.
Kijevas dzelzceļa stacijas patvertne gatava uzņemt cilvēkus.

Daudzdzīvokļu māju pagrabos tiek sagādāti ūdens krājumi, ģeneratori un rācijas gadījumam, ja tiek atslēgti centralizētie infrastruktūras objekti. Kijevas mērs Vitālijs Kļičko paziņojis, ka Krievijas Federācijas uzbrukuma gadījumā galvaspilsētai autonomo energoresursu pietiks desmit diennaktīm.

foto: ekrānuzņēmums no “Current Time TV”
Kāds Kijevas daudzdzīvokļu nama pagrabs sagatavots iespējamajai ārkārtas situācijai: sagādātas ūdens mucas, ģenerators, rācijas, pirmās palīdzības komplekti…
Kāds Kijevas daudzdzīvokļu nama pagrabs sagatavots iespējamajai ārkārtas situācijai: sagādātas ūdens mucas, ģenerators, rācijas, pirmās palīdzības komplekti…

Tikmēr vietējie brīvprātīgi iet kursos, lai mācītos sniegt pirmo medicīnisko palīdzību, iekārtot patversmi, pasargāt īpašumus uzbrukuma gadījumos un tamlīdzīgas prasmes. Attiecīgas nodarbības notiek arī skolās. Savukārt brīvprātīgo pašaizsardzības vienības gatavojas aizstāvēt savu tēvzemi, pagaidām gan tikai ar koka kaujas automātu imitācijām.

foto: Kijevas pilsētas pašvaldība
Kijevas varasiestādes sagatavojušas instrukcijas, kā rīkoties civiliedzīvotājiem kara gadījumā.
Kijevas varasiestādes sagatavojušas instrukcijas, kā rīkoties civiliedzīvotājiem kara gadījumā.

“Current Times TV” gan stāsta, ka vairums Kijevas iedzīvotāju tomēr gan nezina, kā rīkoties ārkārtējās situācijas gadījumā, pat nezina, kur atrodas mājas pagraba atslēgas. Iespējams, to nezina arī daudzi Latvijas iedzīvotāji, ja viņiem pienāktu vajadzība rīkoties ārkārtas situācijā.

"Current Time TV" par Kijevas gatavību ārkārtas situācijai (no 40.53 min.):

Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Iekšlietu ministrija un Neatliekamās palīdzības dienests ir izstrādājis, kā Latvijas iedzīvotājiem rīkoties ārkārtas situācijās. Pirmāk būtu jāatceras ieslēgt radio vai TV un sekot operatīvo dienestu norādēm. Otrkārt, mājās būtu jāsagatavo “ārkārtas mugursoma”, kurā būtu jāsaliek pirmās nepieciešamības lietas, dokumenti un izdzīvošanas komplekts.

Ukrainas civiliedzīvotāji ar koka AK-47 atveidojumiem trenējas karam

Līdz ar pastāvošajiem Krievijas iebrukuma draudiem arvien vairāk ukraiņu ķeras pie ieročiem un trenē militārās iemaņas. Janvāra beigās un februāra ...

Ukrainā separātisti ar artilēriju sašāvuši bērnudārzu

Satraukuma pilns ceturtdienas rīts ir bijis Ukrainas spēku kontrolētajā apdzīvotajā vietā Luhanskas Staņicā. Tur viens no daudziem Krievijas kontrolēto separātistu ...